Tšillile annab erilise ja ainulaadse teravuse ühend nimega kapsaitsiin. Tegemist on alkaloidiga, mille isoleeris esimest korda Briti keemik John Clough Threshi aastal 1846. 1979 teaduslike uuringute käigus avastati, et kapsaitsiinil on palju tervisele kasulikke omadusi. Kapsaitsiini uurimine ja see, kuidas inimkond võiks sellest keemilisest ühendist kasu lõigata, on tänaseni teadlaste hulgas populaarne teema. Tänapäeval kasutatakse kapsaitsiini juba mitmetes meditsiinilistes ravimites, nagu näiteks valuvaigistid. Kapsaitsiini sisaldab ka ninasprei, millega ravitakse mitteallergilist riniiti.

Tšillipipar sisaldab heas koguses erinevaid toitaineid

Tšillipiprad sisaldavad olenevalt värvist ja kasvupinnasest organismile mitmeid vajalikke toitaineid. 1 punane värske tšillipipar kaalub umbes 45 grammi ja selles leidub umbes 2% taimset valku, lisaks kiudaineid, erinevaid vitamiine ja mineraale. Vitamiinidest on punases tšillipipras enim B1-vitamiini ehk tiamiini, B2-vitamiini ehk riboflaviini, B3-vitamiini ehk niatsiini ning folaate. Vähem leidub neis ebamarjades A-, C-, K-vitamiini, B6-vitamiini, kaaliumi ja mangaani. Mineraalidest on tšillis kõige rohkem rauda, magneesiumi, fosforit ja vaske.