AED-LIIVATEE — liivateed on läbi aegade peetud heaks elujõudu andvaks taimeks. Tal on rahustav ja und taastav toime. Köögis on ta tuntud tüümiani nime all ja tema ladinakeelne nimetus Thymus on tuletatud sõnast “hing”, “eluhingus”. Võta tee jaoks 1 teelusikatäis ürti klaasitäie keeva vee kohta, lase 5-7 minutit tõmmata ja kurna. Võid võimalusel teha ka seguteed aed- ja nõmm-liivateest.

KURGIROHI — kurgirohi ei ole meil väga tuntud, aga sellegipoolest peetakse teda rahvameditsiinis heaks kurbusevastaseks taimeks. Unetuse, närvilisuse ja kurva meele korral soovitatakse kurgirohu tõmmist, see teeb rahulikumaks ja tasakaalukamaks. Tee jaoks võta teelusikatäis ürti klaasi vee kohta, lase 10-15 minutit tõmmata ja kurna. Võid juua ka koos melissi või piparmündiga.

MAJORAAN — majoraanitee mõjub rahustavalt, see aitab meeleolulanguse ja peavalude vastu. Tee jaoks võta teelusikatäis ürti ja lase 15 minutit kuumas vees kaane all tõmmata.

PUNE — punet peetakse õnne toovaks taimeks nii siin- kui sealpoolses maailmas. Kreeklased uskusid, et pune õitsemise ajal annavad lahkunud lähedased märku, et nad on vaimude maailmas õnnelikud. Tee valmistamiseks võta 2 supilusikatäit ürti, lisa klaas keevat veet, lase kaane all tõmmata 15-20 minutit.

PÕDRAKANEP — põdrakanepit peetakse muu hulgas ka meeste taimeks. Nii nagu naistepunast on abi naistele nende vaevuste korral, aitab põdrakanep mehi. Tal on ka rahustav toime. Tee jaoks võta supilusikatäis ürti ja vala keev vesi peale, lase veidi jahtuda.

PALDERJAN — arvatakse, et palderjan juhib mõtteid õiges suunas ja ergutab häid mõtteid. Ta toob tasakaalu, rahulolu ja heatahtlikkuse. Palderjani puhul läheb käiku taime juur ja teda ei tohiks pika aja jooksul tarvitada, vaid teha teejoomises pause. Tee jaoks võta 1 supilusikatäis peenestatud juurt, lisa klaas kuuma vett ja lase seista nii tunnike. Tarvita pool klaasi hommikul, pool õhtul.

Allikas: Aili Paju raamat "Aed ja mets kui apteek", Maalehe Raamat, 1995