Piparmünt sisaldab väärtuslikke toitaineid

Väga oluliseks peetakse piparmünditaimes leiduvaid ja talle iseloomulikku lõhna andvaid eeterlike õlisid, mida on kõige rohkem enne õitsemise algust: lehtedes kuni 3% ja õites koguni kuni 6%. Põhiosa moodustavad mentool (40%-70%) ja mentoon (10%-25%). Veel leidub piparmündis triterpeene, hesperiidini, betaiini, flavonoide, parkaineid (6-12%), ursool- ja oleanoolhapet ja A-provitamiini, karotiini. Värskes mündis leidub ka C-vitamiini. Mõnevõrra võib piparmünditaim sisaldada ka mineraale nagu vaske ja mangaani.

piparmünt

Piparmünt aitab leevendada seedehäireid ja toidul paremini seeduda

Piparmündil on organismi rahustav toime. Piparmünditeed kasutatutakse rahvameditsiinis peavalu ja iivelduse leevendajana, samuti menstruatsioonivalude, stressi, ärevuse ja unetuse vastu.
Jahtunud piparmünditee on kasulik neile, keda kimbutavad kõhuprobleemid: kõhulahtisus, gaasid ja puhitustunne kui ka mao ülihappesus. Piparmündil on silelihastele lõõgastav ja soolegaaside teket pidurdav toime. Hea on piparmünditeed juua sapi- ja maksapõletiku korral, sest piparmünt suurendab sapi eritust. Piparmündiõli kapsleid soovitatakse ärritunud soole sündroomi puhul – kapslid leevendavad oluliselt sündroomiga kaasas käivaid vaevusi ning aitavad seeläbi tõsta haige elukvaliteeti.

Piparmündist võib kasu olla külmetushaiguste korral

Tänu sellele, et piparmünt sisaldab vägevas koguses eeterlike õlisid, on sellest kasu külmetushaiguste puhul ja immuunsüsteemi toetamisel. Piparmünditaimel on antiseptiline, valuvaigistav, puhastav ja põletikuvastane toime. Sellepärast on seda tihtipeale kasutatud hingamisteede põletike korral. Üks kahest peamisest aktiivainest piparmündis on mentool, see on aine, mida kasutatakse ravimitööstuses ka paljude külmetus- ja köharavimite koostises.

Piparmünt rahustab keha ja meelt

Aroomiteraapias on piparmünt tõeliselt au sees. Piparmündis leiduv mentool on väga populaarne koostisosa sellistes südameravimites nagu validool, valokordiin ja südametilgad. Seda seetõttu, et mentool on südame-, aju- ja kopsuveresoonte reflektoorne laiendaja. Tänu mentoolile tugevdab piparmünt südametegevust, veresooni ja vereringet.

Hea teada:

  • Köögis kasutatakse piparmündi värskeid kui ka kuivatatud lehti. Värsked lehed sobivad hästi lisandiks salatitele, suppidele, kastmetesse ja magustoitudele.
  • Proovi piparmündilehti lisada toitudele, mis sisaldavad kaunvilju, kapsast, suvikõrvitsat ja kala.
  • Ole ettevaatlik, sest piparmündi ülekuumutamine või väga suures koguses kasutamine annab toidule kibeda maitse.

Tähelepanu!

  • Piparmünti ei tohi tarvitada inimesed, kel on maohaavad, refluks, sapikivid, maksapõletik või migreen.
  • Piparmünt ei sobi inimestele, kellel on madal vererõhk, sest rahustab ja tekitab uimase tunde.
  • Piparmünt ei sobi inimestele, kellel on veenilaiendite eelsoodumus.
  • Piparmündi preparaate ei tohiks tarvitada alla 3 aasta vanused lapsed ja liialdada ei tohi ka rasedad naised, sest piparmünt mõjub emakale stimuleerivalt, kuna sisaldab palju östrogeeni, mis võib esile kutsuda enneaegse sünnituse.

Pea meeles

  • Tegemist on ravimtaimega, mis tähendab, et ületarbimise puhul mõjub see organismile koormavalt ning on mitmel juhul vastunäidustatud.
  • Piparmünt pole igapäevaseks tarbimiseks ning piparmünditee joomisel tuleb pidada vaheaegu.