Veise-, vasika- ja lambaliha võiks jääda seest punaseks või roosaks. Mida rohkem liha küpsetada, seda kuivemaks see muutub. Seepärast tasub ahjupraade küpsetada madalal temperatuuril ja kaua.

Siis kaotab liha vähem vedelikku ja küpseb ühtlasemalt läbi. Samuti on tähtis soojendada liha toatemperatuurini, enne kui selle pannile või ahju asetad.

Kui oled tõeline gurmaan ja kvaliteetse toidu austaja, leiad sa kindlasti aega ka pikemaajaliseks küpsetamiseks. Lõpptulemuse juures mõistad kindlasti, et iga minut oli seda väärt.

Ahjus madalal temperatuuril liha pikka aega ca 100 kraadi juures küpsetamise tulemus on maitsev ning tervislik. Toit on mahlane, rohkete mineraalide ning vitamiinidega. Liha kiud on pehmed ja kiudude “nahk” (kollageen) kõva. Kollageen muutub kõrgel temperatuuril kõvaks ning sitkeks ja liha kuivaks, kuid madalal temperatuuril küpsetamisel säilib liha pehmus.

Liha küpsetatakse kergelt ning ettevaatlikult, et vältida vee aurustumist – ca 100ºC on ideaalne tulemus kindel. Liha on pehme ja ühtlaselt küpsetatud: ei mingit üleküpsetamist ka äärest või erineva suurusega tükkide puhul.

Madalal temperatuuril küpsetamisel ei kao nii palju mahla, kui traditsioonilise meetodi puhul. Alati saad kontrollida liha valmidust praevalvuriga, mis on kas tootja poolt lihasse torgatud või saad ise termomeetri selle puudumisel lisada.

Täpsemalt vaata, millist liha õhtuks lauale panna Rimi lihaveebist.