1. Patupäeva idee seisneb selles, et ühel kindlal ajaperioodil dieedi jooksul võib süüa mida iganes hing ihaldab (üks päev või üks eine)
  2. Patupäev võib olla ka kalkuleeritud otsus süüa tervise huvides midagi, mis dieedil keelatud (kohvi, et tõsta energiataset; fruktoosi, et ennetada glükoosihüpet jne.)
  3. Vaadata patupäevale või patueinele otsa kui loogilisele, normaalsele dieedipidamise osale ja mitte seda selliselt üldse nimetada.

Patupäev on siis nii füüsiliselt kui psüholoogiliselt kasulik tegevus, kuna motiveerib keha keemiliselt ja mõistust ideeliselt olema tugev oma kaalualandamises. Lisaks on patupäeva olemasolu kui sihik, mille poole püüelda ja mille nimel paastuda.

Kuidas patupäev füüsiliselt meile kasulik on?

Uuringud on näidanud, et üks patueine või -päev, mille jooksul võib dieedipidaja süüa mida iganes süda lustib, tõstab kehas umbes 30% hormooni nimega leptiin hulka. Leptiin on see hormoon, mis manageerib meie keha energiakasutust ja selle balanssi, pluss on see hormoon, mis vastutab ka kaalulanguse eest. Leptiin kiirendab dieedi ajal aeglaemaks jäänud ainevahetust ja annab juurde motivatsiooni, tõstab libiidot ning lisab kehale dopamiini - ajus erituvad "narkootikumi", mis muudab meid õnnelikuks ja rahulikuks. Tihti on inimesed peale patupäeva ka õnnelikumad.

Uuringud soovitavad aga patupäevadel süüa neid toit, mis leptiini taset tõstavad ja selle hormooni teket parandavad: pigem hoiduda alkoholit ja rasvastest toitudest, samas süüa pigem süsivesikuterikast toitu. Samas leiti, et punane vein on ka leptiini tootmist parandav vahend, kuid seda vaid naiste puhul.

Kuidas patupäev vaimselt meile kasulik on?

Teine pool patupäevast on psüholoogiline ehk siis arvatakse, et just patupäeva olemasolu dieedi jooksul annab inimestele kindluse ja motivatsiooni piirava einetamisega jätkata ja nii oma eesmärgid saavutada. Samas arvatakse, et iga dieet on niikuinii oma olemuselt vaid 80% ulatuses dieet, sest inimesed petavad juba dieedi jooksul. Oluline on mitte teha sellest suurt numbrit, kui dieedil pisut libastuda, mitte lasta sellest libastumisest saada täielik dieedi kokkulangemine.

Tuleb välja, et patupäeval on palju häid omadusi dieedi pidamisel. Kuid nagu ikka tuleb pidada piiri ning mitte patupäevadel üle süüa, end haigek süüa.