Aed-mustköömne seemneid on kasutatud ravimina ja toidus sadu aastaid ning seda on nimetatud “ravimiks kõige vastu, välja arvatud surm“. Ka moodne teadus on teinud aed-mustköömne toime osas mitmeid uurimusi ning on leitud, et see on väärtuslik ravimtaim rohkem kui 40 terviseprobleemi leevendamiseks.

Ajakirjas Advanced Pharmaceutical Bulletin avaldatud uuringus vaadeldi aed-mustköömne mõju menopausi läbinud naistel metaboolse sündroomi ennetamisel. Uuringus osales 30 naist vanuses 45–60, kes olid jaotatud kahte gruppi. Ühes grupis tarbisid naised kahe kuu vältel aed-mustköömne pulbrit ning teises grupis platseebot.

Aed-mustkööme pulbrit saanud naistel täheldati kahe kuu möödudes mitmete näitajate paranemist: paranesid vere üldine kolesteroolitase, triglütseriidid ja veresuhkur. Teadlased kirjutasid uuringu kokkuvõttes: “Need tulemused viitavad sellele, et ravi Nigella sativa’ga annab kaitsva toime, parandades vere lipiidide profiili ja veresuhkru taset, mis võivad pärast menopausi suurema tõenäosusega tõusta.“

Teine uurimus, mis avaldati ajakirjas BMC Complementary and Alternative Medicine, uuris aed-mustköömne toimet osteoporoosi puhul loomkatse mudeli põhjal. Leiti, et aed-mustkööme seemned võivad olla turvaliseks ja tõhusaks vahendiks osteoporoosi vastu, mis võib tuleneda seemnetes sisalduvast suurest küllastumata rasvhapete kontsentratsioonist ning samuti nende antioksüdantsest ja põletikuvastasest toimest.