Eesti inimene on eksootilise toidu suhtes skeptiline

Eesti inimene on tahes-tahtmata erinevate eksootiliste toitude suhtes skeptiline. See kipub enamasti nii olema, sest juba ühest ebameeldivast kogemusest võib jääda halb maik suhu. Kui mõtled perega näiteks ühel õhtul sushit minna sööma ning loodad parimat teenindust ja maitseelamust saada, kuid pahatihti juhtub nii, et söögid söödud, arve lauda toodud ja pere pole saadud kogemusega tegelikult üldse rahul. Miks see tavaliselt nii kipub olema?

Restoranid ei ole nii kompetentsed, kui esmapilgul tundub

Tänapäeval käib restorani avamine jube lihtsalt. Seda saab teha iga taustaga inimene, vahet pole, on ta siis arst, jurist või hauakaevaja - peaasi, et raha oleks. Inimene, kes pole kunagi restoranis töötanud, ei tea kahjuks, mida see maailm endast kujutab. Eesmärk on kiiresti raha teenida, kuid söögikoha kindel kontseptsioon ja loogika alatihti puudulik. Paljud söögikohad ostavad sisse odavat toorainet, määrides seda hiljem kliendile siis kallimalt pähe. Tööle võetakse kogenematud kokad ning seejärel nõutakse neilt imesid, mida nad ilmselt kunagi uneski näinud ei ole. Kaunid ja ahvatlevad toidupildid lastakse fotograafidel üles pildistada ja Photoshopis veelgi ägedamaks tuunida. Kui klient aga kohale jõuab ja avastab menüüst tellides hoopis teistsuguse välimusega toidu, on pettumus üsna suur.

“Aga fotol oli sushil krevette palju rohkem?” või “miks see rull sellist värvi on?” - mõtleb tavaliselt klient saadud toidu kohta. Seda kõike sellepärast, et jutt ja pilt on ikka ilusamad, kui tegelik toode. Sellepärast tasub enne minemist uurida, millist sushi kohta enim kiidetakse.

Kuhu minna sushit sööma ja kuidas valida see õige koht?

Tänapäeval on ju tegelikult lihtne uurida ja infot leida, pea igal söögikohal on oma veebileht ja sinna juurde lisatud kommentaarid ning arvustused. Tasuks jälgida, mida inimesed enda kogemuste kohta kirjutanud on. Eriti head kanalid on: Facebook, Instagram, TripAdvisor, Tableonline.ee, Vabalaud.ee, Google reviews jne. Üldiselt ei karda inimesed oma ausat arvamust välja öelda.

Milline on siis “hea sushi”?

Suši ehk sushi on Jaapani toit, mida valmistatakse soola, suhkru ja riisiäädikaga maitsestatud spetsiaalsest riisist, lehtedeks pressitud ja kuivatatud vetikatest ning sobivast lisandist. Klassikaliselt serveeritakse sushit Wasabi, marineeritud ingveri ja soja kastmega.

Sushi riisi tunnuseks on ovaalsed terad, mis keetmisel tärklise tõttu kergelt kokku kleepuvad, mis muudab riisi pallikeste vormimise lihtsamaks. Riisi ei tohi võtta palju ning käsi peab kindlasti niisutama vee või Tedzuga (äädika ja vee segu). Kõigepealt vormitakse piklik riisisalk, seejärel määritakse sellele Wasabit ning asetatakse peale soovitud komponendid ja keeratakse rulli sushi-matiga.

Vetika lehti ehk Nori lehti kasutatakse tavaliselt sushi mähisena. See on ka garneering või lõhna- ja maitse tugevdajaks Jaapani nuudli roogades ja suppides. Tavaliselt röstitakse see enne tarbimist. Nori lehtede lõhna- ja maitseainesegud on muutuvad, kuid tavaliselt leidub neis sojakastet, suhkrut, saket, mirinit ja maitseaineid.

Sisuks ja koostisaineteks võib panna kõike, mida hing ihaldab, nt mereande, köögivilju, puuvilju jms. Sushi stiilid ja nende esitlusviis on väga erinevad, kuid peamine on see, et kõik komponendid peavad olema värskemaist värskemad.

Kõige populaarsem sushi on tehtud toore ja värske kalaga või mõne muu mere saadusega. Kuid viimasel ajal kogub populaarsust ka küpsetatud sushi ehk Tempura, mida eestlased armastavad hoopis kanaga. Rullid kaetakse Pankoga ehk meie mõistes riivsaiaga ja praetakse kuumas õlis. Tempura pole küll sama tervislik, kui värske sushi, kuid selle eest viib keele alla!

Kui sa pole veel sushit proovinud, siis tee proovi!

Sushi kultuur on huvitav, maitsev ja üllatav. Sushiga harjutakse enamasti järk-järgult ning seda õpitakse nautima tasapisi ning sellepärast peaks seda proovima just oskajate käe all valmistatult ning hiljem võib seda proovida ka kodus ise valmistada.

Arenguruumi veel on ja küsimus on vaid selles, kas tahame avada oma maitsemeeled teiste maa köökidele või jääbki eestlane alati “kardulat” sööma. Pigem proovi midagi uut ning tee suule pai Jaapani maitsetega!