Jõulude ajal soovitatakse tähelepanu pöörata hapendatud toitude söömisele, sest kääritamise-hapendamise tulemusena tekivad toidule inimorganismile vajalikud seedeensüümid, B-grupi vitamiinid, omega-3-rasvhapped ning mitmesugused probiootilised tüved. Need kasulikud ained aitavad toitu paremini seedida, lisaks ka ennetada soolevähki ja -põletikku ning leevendada laktoositalumatust.

Hapendatud toidud on väga tõhusad mürkide kehast välja viimisel. Nendes leiduvad kasulikud bakterid suudavad siduda laia hulka erinevaid toksiine ja raskemetalle ning toetavad keha enda puhastumise mehhanisme. Ning selleks ei pea neid sööma tohututes kogustes. Pigem on oluline seda teha pidevalt pikema aja vältel. Lisaks hapendatud köögiviljadele aitavad seedimise mikrofloorat parandada ja mürke kehast välja viia ka näiteks pastöriseerimata jogurt või eksootilisem kombucha tee.

Uus trend – seedeensüümid

Tänapäeva toidulisandite teadus on aga arenenud juba nii kaugele, et seedeensüüme on võimalik koos igasuguse toiduga sisse süüa (ei pea võtma šokolaadi ja jäätist koos hapukapsaga 😉 ) ja keha saab nii koheselt abi kogu kõhus oleva toidu kiireks ja tõhusaks seedimiseks. Ligi 850 eestlast on detsembris liitunud Facebookis grupiga “Väljakutse”, mille liikmed tarbivad kolm kuud seedeensüüme ning neile lubatakse järgmist: oled vaba seedehäiretest, langetad kaalu, sööd vähem ning tunned end vitaalsemalt.

Teele_Teder1Väljakutse kampaania ja selle grupi eestkõneleja, toitumisnõustaja Teele Teder kommenteeris Telegramile, et vaimustus ise seedeensüümidest ja nende toimest ning soovitab neid nüüd nii oma klientidele kui lähedastele. “Tundsin nende mõju juba esimesel söögikorral. Vajasin kõhu täissaamiseks senisest hoopis väiksemat kogust ja kõht püsis ka tunduvalt kauem täis ning seedeprotsess oli erakordselt kerge. Mulle tundub, et need seedeensüümid on just midagi sellist, mida inimesed eriti jõulude ajal väga vajaksid,“ ütleb ta.

Seedeensüümide mõju pole kuidagi võimalik Teele sõnul alahinnata. “Kui me toituksime nii nagu peaksime, ehk 80% toorest ja 20% töödeldud toitu, oleks paljudel kõik korras ka ilma seedeensüümide tarbimiseta. Kahjuks on meil pigem vastupidi – 20% toorest ja 80% töödeldud toitu. Kõik toidus olevad ensüümid, mis peaksid aitama meil seda konkreetset toitu seedida, saavad aga alates 47,78°C kuumusel 15 minutiga surma ja nii jääb meil üle loota vaid meie seedeelundkonnas olevatele ensüümidele, millest jääb ilmselgelt väheks, eriti veel vanemas eas. Ka meie organism saab sellest aru ning hakkab siis hoopis metaboolsetest ensüümidest (mis peaksid vastutama hoopis teiste funktsioonide, nt terviseprobleemide ennetamise eest) seedeensüüme tootma, mis on meile tohutuks koormaks ja samas ka suureks energia kulutajaks. Sealt edasi hakkabki probleemide lumepall veerema, järgnevadki väsimustunne peale sööki, seedehäired, ülekilod jne,“ kommenteerib Teele.

Toitumisnõustaja ütleb, et seedeensüümid on paljudele tema klientidele andnud justkui uue elukvaliteedi, eriti veel neile, kes on võtnud kuulda nõuannet süüa aeglaselt, st iga suutäit korralikult läbi närides. “Ja mis kõige huvitavam – nad on alateadlikult hakanud valima söömiseks tervislikumat ehk ensüümiderikast toitu,“ lisab Teder.

Soojad soovitused

Näiteks on Tederile tagasisidet andnud antud väljakutses osalev ajakirjanik Krista Lensin: “Kohe esimesel päeval tundsin, et isu vähenes ja tekkis täiskõhu tunne, mida mul tavaliselt pole. Arvestades kohustust toitu närida – mida ma tavaelus kahjuks üldse ei tee, pigem olen liiga kiire sööja, on muutunud mu toidukorrad rohkem nauditavamaks. Söön aeglaselt ja lõunatan rahulikult – võtan enda jaoks aega… Mulle nii meeldib see! Peale paarinädalast kasutust võin öelda, et mul on üleüldiselt kergem olla, kõht ei lähe punni ega valuta enam üldse nagu varem pidevalt peale sööki juhtus. Usun kindlasti, et sel aastal tulevad jõulud mu kehale kergemad.“

Ka tantsutreener Monika Tuvil on seoses seedeensüümidega head emotsioonid. “Kasutan ensüüme teist nädalat ja tunne on hea. Isegi kui olin reisil ja kasutasin neid alustuseks suhteliselt ebaregulaarselt, siis tundsin juba esimesel kasutamisel, et midagi on teisiti ja seda rasket telliskivi tunnet kõhus ei olnud enam. Ma loodan, et selle aasta jõulud tulevad pisut kergemad või kergema tundega kõhus ja kui see nüüd tõesti on nii, nagu tundub, et need muudavad seedimise ja olemise kergemaks, siis olen ma küll väga rõõmus ja positiivselt üllatunud, kuna mul tõesti, mida iganes ma ei söö või söön, on varasemalt alati raske ja “kivi kõhus tunne“ olnud,“ ütles Monika Tuvi.

Kahtlemata on jõulude-aegne ülesöömine ühelt poolt suur rõõm ja häid mälestusi toov traditsioon, aga nn söögipohmaka vältimiseks tasub oma kõhutunde eest hoolt kanda ja toetada keha seedimiseks vajalike ensüümidega – olgu selleks siis uuenduslikud looduslikud seedekapslid, hapendatud toidud vms. Ja muidugi ei tasu unustada, et kui sa oma roogi üle 47 kraadi ei kuumuta ja sööd vaid (taimset) toortoitu, saad pea kõik seedimiseks vajalikud ensüümid juba toidust kätte.