Populaarne nipp on närida fenkoli seemneid, et värskendada oma hingeõhku peale einestamist. Kõige tuntum on ta oma võime poolest ergutada ainevahetust ja seedimist ning sellepärast on ta ka kuulus abimees kaalulangetajaile. Apteegitillil on väga meeldejääv maitse ja lõhn. Fenkolil on äratuntav aniisi maitse, sest ta sisaldab palju eeterlike õlisid. Fenkoli hooaeg saab alguse sügisel ja kestab kuni varakevadeni.

3 põhjust, miks süüa fenkolit!

  • Palju fütokemikaale ehk antioksüdante – Fenkol sisaldab A ja C vitamiini, need kaks on väga tugevad abilised vabade radikaalide tekke pidurdamisel, seeläbi aidates aeglustada vananemist ja vähendada mitmete haiguste tekke riski. Antioksüdandid on arvatud mängima ka suurt rolli vähkkasvaja ennetamisel.
  • Kaitseb soolevähi vastu – Nimelt on toitumisteadlasted leidnud, et fenkoli söömine võib vähendada soolevähi riski, sest aitab soolestikust kantserogeenseid toksiine välja viia.
  • Palju kasu fenkoli kiudainetestSüsivesikute alla kuuluvad kiudained on juba ammu olnud tuntud kui üks oluliseim komponent tasakaalustatud toitumises. Need aitavad ennetada selliseid moodsaid tänapäeva haigusi nagu: diabeet, südame-veresoonkonna haigused, kõhuprobleemid nagu gaasid ja kõhukinnisus.

Kuidas poes õiget fenkolit valida?

Fenkolit poes valides tuleb meeles pidada järgmist: varred peavad olema tihedalt kõrvuti ega tohi olla laiali vajunud. Varred ja sulgjad lehed peavad olema erkrohelised. Kodus säilitamiseks sobib kui hoiustad fenkolit külmkapi köögiviljasahtlis kuni 1 nädal, kontrolli muudatusi fenkoli tekstuuris enne kasutamist! Kindlasti tuleb arvestada sellega, et seistes apteegitilli maitse halveneb ning aroom väheneb. Seepärast on fenkolit mõtekas süüa koheselt peale koju toomist – nõnda on see Sinu kehale kõige väärtuslikum!

Tähelepanu! Apteegitilli ei ole soovitav tarbida söögiks ja raviks järjest pikka aega ning suurtes kogustes. Piisab kui süüa paar korda nädalas. Fenkoli seemned mida saab kasutada rahvameditsiinis on leitud olevat tugevatoimelised, sellepärast on soovitav neid kasutada koos teiste ravimtaimedega. Aive Luigela (2009) soovitab sel puhul näiteks juua unetuse korral fenkoli seemneteed koos palderjaniõite ja piparmündiga; angiini korral kuristada kurku seemnetõmmisega, kuhu on lisatud salveid ja saialilleõisi.