Igal päritolumaal on oma isikupäraga Camelia Sinenise teetaimed, spetsiifilised tee kasvukohad, liigid ja käitlemise viisid. India, Hiina ja Jaapani teed – neil kõigil on oma eripära ning lummav iseloom, mille avastamiseks tuleb lihtsalt leida usaldusväärne teekaupleja, kelle abil erinevaid teesorte proovida ning siis juba ise maitse meeldivuse üle otsustada.

Teed saab juua kuumana, külmana, teha frappé'sid või kokteile. Tee annab lõputult variante erinevate jookide valmistamiseks, mille saab sobitada erinevate toitudega. Polegi vist ühtegi rooga, mille kõrvale tee ei passiks. Paremini istuvad teed aga loomulikult aasia- ja indiapäraste vürtsikamate roogade kõrvale.

Maitsed.ee

Uus talve lemmik: matcha-tee

Olete kindlasti näinud kohvikus istudes, kuidas naaberlauda serveeritakse kruus vahutavat erkrohelist vedelikku või ebaloomuliku rohelise tooniga kooke, keekse või torte. Tegemist on järjekordse supertoiduks nimetatud toiduaine ehk matcha-teega. Matcha on kasulik igas elemendis, näiteks alandab see roheline tee neli korda kiiremini kaalu ja tugevdab kümme korda paremini immuunsust.

Matcha-tee on rohelise tee pulber, kindlasti mitte ajada seda segamini mate- või rohelise teega. Matcha't on selle kasulike omaduste tõttu tarvitatud sajandeid. Tee teevad eriliseks kasvatamise ja töötlemise protsessid: matcha rohelise tee taimed kasvavad vilus, neid korjatakse käsitsi, kuivatatakse päikese käes, väädid ja varred eemaldatakse enne töötlemist ning teelehed jahvatatakse kiviveskites peeneks pulbriks.

Matcha-tee annab kehale energiat, parandab mälu ja tuju, tugevdab immuunsüsteemi, alandab kolesterooli ja veresuhkrut, soodustab ainevahetust. See on kiudainerikas, lisaks on selles C-vitamiini, kroomi, tsinki, magneesiumi. Matcha sisaldab rohkem kofeiini kui tavaline must purutee ja kordi rohkem kui tavaline roheline lehetee, kuid vähem kui must kohv. Südant puperdama ei pane, kuid annab hommiku alguseks hea energialaengu. Matcha rohelises tees on ühtlasi väga rohkelt antioksüdante.

Lisaks energia saamisele võib matcha't juua rahustaval eesmärgil. Üle tuhande aasta on Hiina taoistid ja Jaapani buda mungad kasutanud matcha-teed meditatsiooniks ning puhkamiseks, samal ajal virge olles.

Kõige määravam on matcha kvaliteedi juures tõenäoliselt hind – mida kvaliteetsem, seda kallim. Odavast matcha'st ei tasu oodata erksat värvust ja peent maitsenüanssi, pigem murumaitset ning samblarohelisust. 30-grammine purk kvaliteetset Jaapani matcha't igapäevaseks joomiseks maksab alates kümnest eurost, kõige kallimad on Eestis aga üle 30–40 euro. Võrdluseks Hiina matcha, mille hind on ca 6 eurot 80 grammi eest.

Maitsed.ee

Millist teed talvel juua?

Kui aus olla, on tegemist laetud ja isegi rumala küsimusega. Tee ei diskrimineeri, mis tähendab, et ei ole ühtegi teed, mis oleks joodav ainult kindlal kellaajal või hooajal. Teed võib juua igal ajal, igal pool ja ka tee valikus ei ole mitte mingit muud vahet kui isiklik maitseeelistus. Aga … kuna loo idee on anda mõtteid talviseks teejoomiseks, siis mõned erisused siiski on. Need pole reeglid, vaid pigem mõtted, millises suunas oma teeavastusi laiendada.

Talv nõuab tummisust ja “rasvasust”, mis tähendab, et kappi võiks koguda rohkem musta tee baasil loodud segusid, aga ka puhtaid tugevaid Tseiloni teesid ning vürtsisemaid puuvilja- või lilleteesid, kus kasutatud ühtlasi India vürtse. Oluline on anda teega kehale võimalus oma energiavarusid täiendada, rehüdreeruda ja sooja saada. Lisaks on oluline, et täieneks meie emotsioonide ja maitsete kataloog, mis tähendab, et juba tee aroom ja maitse justkui täidavad kõhu.

Üks kindel talvine “lohutaja” võiks olla aga hibisk, mis oma tugeva värvi, korraga hapu ja magusa maitsega on nii janukustutaja kui ka soojendaja. Ühtlasi on tõestatud, et selle Aafrikast pärit mitte-teepõõsa õite lehed alandavad kuni veerandi ulatuses vererõhku ehk joogil on ka rahustav toime.

Maitsed.ee

Kuidas teega küpsetada

Teel vedelikuna on maitse ja värv, aroom ning terve nimekiri kasulikke ühendeid. Ehk teed saab köögis kasutada igal pool vee, puljongi, mahla jm aseainena. Loomulikult tuleks teada, milline tee millega kokku sobib ja millise maitse lõpptulemusele annab. Kõige lihtsam on teed kasutada hommikuste putrude hautamisel, smuutides vedelikuna või miks mitte ka suppides-kastmetes.

Kui aga rääkida küpsetamisest – kookidest, keeksidest, tortidest ja pirukatest –, siis annab selgelt kõige imelisemaid tulemusi juba tuttavaks saanud matcha. Seekord siis kulinaarklassi matcha, mida kasutataksegi peamiselt toitude valmistamisel ja küpsetistes. Kulinaarne matcha peaks lõhnama värskelt ning natuke muruselt. Värvilt on see vähem roheline kui tseremoniaal-matcha. See ei ole ilmtingimata madalama klassi toode, vaid valmistamismeetodid on lihtsalt erinevad ja sellel on teised omadused.

Kulinaarne matcha on mõeldud kasutamiseks koos teiste toiduainetega ning sellest saab edukalt valmistada mitmesuguseid toite ja jooke. Selle maitse on tugevam ja konkreetsem, natuke mõrkjam, ning see sobib suurepäraselt rohelise tee latedesse, matcha-smuutidesse ja rohelise teega maitsestatud küpsetistesse. Kõige paremini maitseb see koos magusaine või piimaga.

Viimasel ajal on äärmiselt populaarne valmistada matcha'st kauneid erkrohelisi kooke, esiteks on need ilusad silmale ja teiseks maitsvad suus. Matcha't soovitatakse kasutada ka smuutides ja salativinegrettides. Viimasel ajal on populaarne valmistada matcha-latet, kus espresso asemel on maitse-, mõju- ja värvaineks kange matcha-tee. Matcha annab sarnaselt kohvile energiat, äratab ja pakub joogielamust. Vahune piim annab piimajoogile mõnusa kreemisuse ja loa panna joogile juurde täendsõna late.

Polegi muud soovitada, kui asendage vedelikud oma toitudes teega ja muudate toidu, eriti küpsetiste maitseid jäädavalt!

Maitsed.ee