Küüslauk ja ingver kui vägevad vürtsid


Olles mõlemad Aasiast pärit (küüslauk Kesk-Aasiast ja ingver Hiinast), kasutatakse neid ometi paljude muudegi kui Aasia toitude maitsestamiseks. Küüslauk on väga pikalt populaarne olnud Vahemeremaade köögis, ingver seevastu rohkem aasiapärastes toitudes. Mõlemaid saab kasutada toorelt mitmesuguste pastade ja määrete tegemiseks ning nad käravad hästi ka kuivatatult. Mõlema maitse maheneb, kui neid veidi töödelda. Mõlemat koos kasutatakse Korea kimchi valmistamiseks, Aasia kiirvokitoitudes, India dal'i tegemiseks jm.

Küüslauk ja ingver kui võimsad ravimid


Küüslauku sõid vastupidavuse saavutamiseks juba Vana-Kreeka olümpiamängudel osalejad, kuid ürikutest tuleb välja, et küüslauk on olnud terviseturgutajana kasutuses üle terve maailma. Jälgi tema kasutamisest sajandite eest on leitud egiptlaste, roomlaste, hiinlaste, jaapanlaste, kreeklaste ja isegi indiaanlaste hulgas, sellega võideldi parasiitide, põletike, liigesehaiguste jm vastu.

Tänapäevased uuringud kinnitavad küüslaugu jätkuvat soodsat mõju tervisele: temast on abi kolibakteri rünnaku alla sattunutel, neil, kes nakatunud salmonelloosi, ja neilgi, keda piinab stafülokokk. Moodsal ajal on võimalik võtta ka küüslaugutoidulisandit, uurimused on tõestanud, et neist võib abi olla diabeetikutel ja neil, kel liiga kõrge kolesterooli- või vererõhunäit.

Ingver on kindla koha sisse võtnud traditsioonilises Hiina ja ajurveda meditsiinis ja seda on kasutatud aastatuhandeid iivelduse, oksendamise, kõhuhädade jms vastu. Traditsioonilises Hiina meditsiinis on ingver yang juurikas, mis annab kehale sooja ja toob turgutust. Teda kasutatakse kardiovaskulaarsete hädade leevendamiseks ja temaga tugevdatakse organismi pärast verekaotust.

Praeguse aja uuringud tõestavad, et ingver toimib antibiootikumina ning võitleb mikroobide vastu. Temast saavad abi näiteks need, kes saanud omale sellise kurja tegelase nagu helikobakteri, mis põhjustab maohaavandeid. Osa uuringuid on välja toonud selle, et ingver aitab samamoodi nagu küüslauk võidelda kõrge kolesterooli ja liigkõrge vererõhu vastu. Samamoodi on ühes värskes uuringus välja toodud, et need, kel parasjagu pooleli aktiivne keemiaravi, siis on ingverist kasu iivelduse ja oksendamise vastu.