Kurkumiin on põletikuvastase toimega. Põletik iseenesest ei ole midagi hullu, protsess, mil valged verelibled ja kehas sisalduvad kemikaalid ühinevad, et võidelda bakterite ja viiruste vastu, on organismile väikeses koguses hea, aga kui põletik muutub krooniliseks, siis on asi halb ja võivad tekkida mitmesugused tõsisemad terviseprobleemid.

Selleks, et kurkumist oleks tervisele kasu, tuleks seda süüa suurtes kogustes, aga üldjuhul pole see võimalik. Asi selles, et kurkumiin ei imendu väga hästi. On aga üks maitseaine, millega koos kurkumit võttes võimendub kurkumiini bioaktiivsus isegi kuni 2000 korda. Ja selleks “abiliseks” on must pipar. Musta pipra väliskestas leidub selline aktiivaine nagu piperiin ja kombineerituna kurkumiiniga muudab see võimalikuks ka tema töö tõhusa organismi kaitsjana.

Must pipar pole ainult vajalik kaaslane kurkumiinile, vaid tal on omalgi palju kasulikke omadusi. On leitud, et must pipar võitleb vähi vastu. Teadlased on avastanud, et piperiin hoiab rinnavähi vaos ega lase kasvajal areneda. Leitud on ka seda, et musta pipra selline toime tugevneb, kui teda kombineerida kurkumiga.

Lisaks on pipral nahka taastav toime, turgutades naha vereringet. Niisamuti leevendab must pipar ka kinnist nina ja röga — nii et teinekord, kui külmetushaigus kimbutab ja nina ei käi läbi, lisa toidu sisse pipart ja hingamine muutub kergemaks. Pipar võitleb kõhukinnisuse vastu ja parandab ka seedimist ning teda peetakse ka heaks maitseaineks, mida tarvitada, kui tegeled kaalujälgimisega.

Lõpetuseks üks nipp. Poest ostetud karripulbrid ei sisalda väga palju kurkumit ja musta pipra asemel on seal enamasti tšillipipar. Samas on võimalik koduse karripulbriga aga imesid teha. Selles retseptis on just kurkumile ja mustale piprale tähelepanu pööratud ning sedasi saad oma toidus neid kaht kombineerides võimaldada neil teha seda tööd, milleks nad loodud on (peale toidu maitsestamise).

Kodune karripulber


2 sl jahvatatud koriandrit
2 sl jahvatatud köömneid
1 sl orgaanilist kurkumipulbrit
1,5 tl jahvatatud musta pipart
0,5 tl jahvatatud sinepiseemneid teaspoon ground mustard seeds
0,5 tl orgaanilist jahvatatud ingverit

Sega kõik ained väikses kausis korralikult läbi ja säilita karripulbrit õhukindlas anumas.