Organism peab toidust saama nii elutegevuseks vajaliku energia kui ka kõik vajalikud toitained. Energiat kasutame eelkõige põhiainevahetuse käigushoidmiseks ja füüsiliseks tegevuseks, kuid energiavajadus sõltub paljuski vanusest, soost, organismi ainevahetuse iseärasusest ja seisukorrast, füüsilisest aktiivsusest ning paljudest teistest väiksematest teguritest. Kui organism saab energiat rohkem, kui vajab, võib üleliigne hakata põhjustama rasvumist. Pikapeale võib nii kujuneda ülekaal ja tekkida ülekaaluga kaasnevad tervisehäired. Kui aga organism saab liiga vähe energiat, võib see kaasa tuua alakaalulisuse või vajalike toitainete vähesuse, mis omakorda avaldab mõju tervisele, vahendab Tervise Arengu Instituudi brožüür "Tervisliku toitumise põhimõtted".

Tarbi organismile vajalikke toitaineid õiges vahekorras

Tähtis pole mitte ainult toidust saadav energiahulk, vaid ka see, et energia tuleks õigetest toitainetest. Täiskasvanute tasakaalustatud menüüs annavad kogu saadavast energiast 10–15% valgud, 25–30% rasvad ja 55–60% süsivesikud. Igal toitainel on organismis täita oma vajalik roll. Näiteks sisaldavad piim ja piimasaadused rohkelt kaltsiumi ja valke, kuid vähe rauda. Rauarikkamad on liha- ja kalatooted, kuid neis pole C-vitamiini jne. Ühekülgse toitumisega tekkiv toitainete puudus mõjutab organismi heaolu väga mitmel viisil ja võib põhjustada erinevaid haigusi. Näiteks kaltsiumi- ja D-vitamiini puudusest võib tekkida luude hõrenemine ning rauapuudusest verevaesus. Tasakaalustamata toitumise üheks tagajärjeks on ka kaaluprobleemid – kui organism ei saa toidust vajalikke aineid, siis sunnib ta meid rohkem sööma.

Mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb

Süüa võib kõike, kuid mitte piiramatult. Magusat ja rasvarohkeid toite söö harva ja väikestes kogustes; soola ja alkoholi tarbimisega ole hoopis ettevaatlik. Ükski liialdus ei ole tervisele hea, isegi tervislike toitudega on võimalik liialdada. Ka see võib viia ühekülgse ja tasakaalustamata toitumiseni.

Söö mitmekesiselt

Mitmekesisus tähendab valikuid nii ühe toidugrupi sees kui ka toidugruppide vahel. Erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ning eri koguses vitamiine ja mineraalaineid. Aeg-ajalt tuleks oma toidusedel üle vaadata, et toitumine ei jääks ühekülgseks. Organism peaks kõik oma vajalikud ained saama toidust. Mitmekesise toitumise puhul ei ole vajadust võtta lisaks toidulisandeid. Ühekülgse toitumise korral võib organism saada ka liigselt toidus sisalduda võivaid saaste- ja lisaaineid (nt säilitusained, toiduvärvid), kuigi igas toidus eraldi võttes on nende kogused normi piires.