Valmib nagu tavaline juust

2000-aastase ajalooga tofu valmib sojaubadest saadud sojapiimast. Tofu valmistamise protsess sarnaneb tavalise juustu valmistamisele – piim kalgendatakse tahkeks massiks.

Sojapiima kalgendamiseks on kasutusel kahte sorti tardaineid – looduslikud soolad ja happed. Sooladest on laialt kasutusel kaltsiumsulfaat, mis annab tofule suure kaltsiumisisalduse ning sobib pehmema tofu valmistamiseks. Pehmemas tofus on aga ka rohkem vett ja vähem valku.

Levinud ja traditsiooniline tardaine tofu valmistamisel on ka nigari – mereveest ekstraheeritud magneesiumkloriid. Nigariga kalgendamine annab tulemuseks kõige kõvema konsistentsiga ja suurima valgusisaldusega tofu, samuti tõstab nigari tofu magneesiumisisaldust. Paljud Euroopa tofutootjad kasutavad aga kalgendamiseks kaltsiumsulfaadi ja nigari segu.

Hapetest kasutatakse kalgendamiseks glükoondeltalaktooni (E575), mida leiab sageli ka juustudest ja lihatoodetest, samuti äädikhapet ja sidrunhapet. Poest tofut ostes ei ole tardained pakendil välja toodud ning kui on soov neid teada saada, tasub küsida tootjalt.

Sõltuvalt sellest, kui pikalt tofut kalgendamise järel nõrutatakse ja pressitakse, on tulemuseks kergemini pudenev pehme tofu, mis sarnaneb kohupiimaga või tugevama konsistentsiga kõva tofu, mis sarnaneb tavalise juustuga. Eestis on neist rohkem levinud viimane.

Suur osa maailma sojaubadest kasvatatakse Ameerika Ühendriikides ning on geneetiliselt muundatud. Seepärast on tofut valides kindlasti oluline jälgida, et toode oleks GMO-vaba. Selles osas annab kindluse vastav märgistus või ka mahemärk toote pakendil.

Hõrgud road lihtsalt ja kiirelt

Poelettidelt leiab nii maitsestamata kui maitsestatud tofut. Neist esimene on neutraalse maitsega mitmekesiselt kasutatav toode, mida saab toiduvalmistamisel töödelda väga erineval viisil. Maitsestamata tofule saab ise lisada just selliseid maitseaineid ja marinaade, nagu soovi on. Maitsestatud tofud pakuvad aga head võimalust roog veelgi kiiremini valmis teha. Näiteks sobivad need lihtsalt võileivakatteks, ent maitsevad kõige paremini siiski pannil küpsetatuna.

Tofust võib valmistada nii soolase pearoa kui magustoidu, see sobib nii külmadesse kui kuumadesse roogadesse alates salatitest ja suppidest ning lõpetades pirukate ja vokiroogadega. Maitsestamata tofu sobib hästi küpsetamiseks, lisades seda püreestatuna näiteks kohupiima asemel pannkookidele või toorjuustu asemel juustukooki.

Tofust saab küpsetada taimseid lihapalle ja taimset munaputru, see sobib hakkliha asemel pastakastmetesse (Bolognese, chili con tofu) ja lasanje sisse, kana asemel nuudlisuppi, tofu maitseb hästi ka pitsa peal, burgeri vahel, sushi sees, samuti kapsa- või seenepiruka sees, veel sobib see pelmeenide, kapsarullide ja paprikate täidiseks, paneerimiseks ja grillimiseks, hautiste lisandiks, erinevatesse kastmetesse, magustoitudest kreemidesse, smuutisse jne.

Kui soovid küpsetada pannil mõnusalt krõbeda koorikuga tofu, siis on see oluline enne korralikult kuivatada. Mida kuivem tofu on, seda krõbedam see tuleb! Võta tofu pakendist välja ja vala üleliigne vedelik ära. Lõika tofu viiludeks ning aseta need mõneks ajaks köögipaberi lehtede vahele kuivama. Võid tofule isegi raskuse peale panna.

Hommikune munapuder tofust

Kahele, 10 min

270 g maitsestamata tofut
2 spl oliiviõli praadimiseks
1 tl kurkumipulbrit
1 tl sibulapulbrit
½ tl küüslaugupulbrit
1 spl sojakastet
½ spl seesamiseemneid

Lõika tofu viiludeks, aseta tükid köögipaberile ja kuivata hoolikalt üleliigsest vedelikust. Seejärel murenda tofu sõrmede vahel ühtlaseks pudiks. Kuumuta pannil õli ja lisa tofu. Küpseta tofut kuumal pannil pidevalt segades mõned minutid, kuni tofu pruunistub. Puista maitseained ühtlaselt tofule ja jätka küpsetamist. Lisa sojakaste ning sega tofupuder ühtlaseks. Kaunista seesamiseemnetega ning serveeri koos röstleiva, tomati ja salatilehtedega.

Lihtne tofu Bolognese

Kahele, 15 min

270 g maitsestamata tofut
1 spl oliiviõli
1 sibul
1 loorberileht
2-4 küüslauguküünt
1 purk purustatud tomateid
1 purk tomatipastat
Sojakastet
Värsket basiilikut
Kuivatatud punet ja pipart

Haki sibul ja pruunista õlis. Lisa loorberileht, hakitud küüslauk ja murenda sõrmede vahel hulka tofu. Lase mõned minutid küpseda, aeg-ajalt segades. Lisa tomatipasta ja purustatud tomatid ning lase viis minutit küpseda. Maitsesta sojakastme, basiiliku, pune ja pipraga. Serveeri pasta ja värske salatiga.