Aga sügis pole ainult seened ja marinaad, õunad ja mahl. Sügis on ka plaanide tegemise aeg. Just nimelt nende plaanide, kuidas talvine rangelt spartalik aeg elada üle nii, et meeleolu ei langeks. Et pimedus, külm, vihm ja kaamos ei saaks võitu sellest väikesestki lootuskiirest, et millalgi on tulemas kevad.

Fakt on see, et talv on aeg, kus hedonism – söömine, joomine, uued maitsed ja aroomid – hakkab täitma suuremat osa meie päevadest. Miks? Sest ihulike rõõmude kõrval pole mitte midagi muud lihtsalt teha või pole tuju. Pidevalt on pime ja külm, aju ja keha on talveunes. Suvel loetud raamatud saavad analüüsitud, D-vitamiin kulub.

Aga plaanid – need tähendavad kontakti jahimeestega, kohaliku tapamajaga, samuti kalurite ja ravimtaimede kasvatajatega. Salved peavad olema oktoobri lõpuks head kraami täis: õunavein ja siider fermenteerumas, seakoodid ja suitsupardid rippumas, marjad külmas. Loogiliselt tuleks vaadata sellest küljest, et kui kaua saab hakkama nii, et ei peaks majast väljuma – käia üksnes keldris ja garaašis, külmiku ja sahvri juures. Oleme kogujad ja meie soorituse tippaeg on kätte jõudmas.

Olgu, oktoober pole aga üksnes purkidega kolistamise aeg, toimub ka muud huvitavat. Näiteks selguvad Silverspooni toiduvõistluse finalistid, valitakse Eesti parim pudrumeister ja toimub gastronoomiaaasta üks tähtsündmusi: kuu viimasel nädalal saab juba 25. korda minna Tallinna toidumessile.

Marineerige ja hapendage, kuid leidke aega ka nautida hetkel kuumi toiduüritusi ja trende. Miks mitte üks soe kombuchakokteil või käsitöötšeburek?