Kümne aasta jooksul erinevate toitumishäirete all kannatanuna võin julgelt öelda, et mul on olnud palju aega järele mõelda, mida sooviksin toitumise ja selle kohta käivate reeglite osas muuta. Olen koos paljude tervisespetsialistidest sõprade ja vilunud kokkadega koostanud 16 reeglit toitumise kohta, mida sa ei pea järgima, vahendab Telegram.ee.

1. Söö viis toidukorda päevas. Ainus, kellel on aega viis korda päevas laua taha einestama istuda, on fitnessi-sõltlane, kes treenib järgmise võistluse jaoks. Hommikusöök, lõuna, õhtusöök ja mõni käigupealt võetud suupiste on piisav. Kui me kuulame oma keha, siis sisemine kompass aitab köögi üles leida, kui nälg näpistab.

2. Vajad igal toidukorral valku. Loomulikult me vajame valku, aga kas tead, et seda leidub pea igal pool, isegi salatilehtedes. Valk on üldlevinud ehitusmaterjal looduses, ja mitte ainult lihas. Miks meile öeldakse, et lihaste kasvatamiseks vajame vähemalt 50 grammi valku päevas? Lihased kasvavad siiski ainult treenides, mitte tablettide, pulbrite või lihasöömise tagajärjel.

3. Kui sa jälgid oma kaalu, siis jälgi portsjonite suurust. See reegel on värav toitumishäirete maailma. Niipea, kui hakkame oma toitumist piirama, selle asemel, et kuulata oma keha vajadusi, ei paku me enam kehale piisavalt vajalikke toitaineid, mille järele see küsib. Selle asemel, et piirata toidukogust, küsi endalt, kas oled veel näljane? Kui muretsed ülesöömise pärast, siis harjuta teadlikku söömist ning püüa rohkem viibida värskes õhus ja treenida.

4. Piim on kehale kasulik. Teise liigi rinnapiim, mis on hormoone täis, ei ole mõeldud inimestele tarbimiseks. Meie kehad on loodud selliselt, et need suudavad väikeses koguses võõraste ainetega võidelda, kuid see ei anna õigustust, miks peaks piimatööstuse huvides turustama piima meie lastele. Kui sa tahad piima, vali taimedel põhinev piim.

5. Kui tahad olla sale, ära söö süsivesikuid. Olid ajad, kui Atkinsi dieet tegi võidukäiku ning minu vanaisa kuulutas kogu pere süsivesikute sõltlasteks ning sõi rõõmuga hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks peekonit. Hiljem mõistis ta oma viga, kui haigestus vähki. Pea meeles: dieediprogrammid võivad aidata sul ajutiselt kaalu kaotada, kuid peamiselt on need loodud selleks, et müüa raamatuid ning pakendatud toitusid, millel on sildil kirjas, kui palju need punkte annavad. Ära lähtu trendidest, vaid söö seda, mis sinu jaoks õige tundub.

6. Teravili ja maiustused sobivad hommikusöögiks. USA-s ja üle terve maailma serveeritakse aina enam hommikusöögiks rafineeritud suhkruid hommikusöögihelveste näol. Kui sa tahad hommikuks midagi magusat, siis söö puuvilja või tee endale smuutit.

7. Söö madala kalorsusega toitusid, et olla terve. Kui ostad midagi, mille silt ütleb “vähendatud kalorisisaldusega“, siis ostad sõna otseses mõttes rämpsu. Meie keha vajab toiduainet terviklikul kujul, selleks, et suudaks seda korralikult seedida ning toitaineid kätte saada. Selleks, et süüa tervislikumalt, jäta pigem välja lisatud suhkru ja rasvaste kreemidega toidud.

8. Väldi rasva. Tervislikud rasvad on aju funktsioonide jaoks hädavajalikud. Kui me asendame tõelised rasvad toksiliste asendajatega selleks, et luua “rasvavaba“ toodet, siis ei saa keha sellest soovitud rahuldust ning nõuab lisa, nii et me sööme aina enam. Ära keela endale tervislikke rasvu – söö neid rohkem!

9. Ära söö gluteeni. See on tänapäeva üks suuremaid keelutrende. Kui sul on tsöliaakia või gluteenitalumatus, siis loomulikult väldi gluteeni iga hinna eest. Kuid ära väldi gluteeni sel põhjusel, et soovid saledamaks saada. Meie keha kuju ning meie arvamus sellest põhineb toidul, harjutustel ja geenidel.

10. Omega-3 rasvhapete saamiseks tuleb tarbida kalaõli. Omega-3 rasvhapped leiduvad rohelistes meretaimedes ja vetikates. Kalad söövad neid taimi ning saavad neist oma omega-3 rasvhapped. Kuid miks mitte pöörduda kohe algallika poole? Söö vetikaid ja meretaimi, et anda kehale vajalikke toitaineid ning olla tervem ja rõõmsam.

11. Söö multivitamiine. Kas sa ei leia, et kui meie kehas mõnda vitamiini või mineraali puudu on, siis tuleks tarbida selle tegelikku allikat? Kaltsiumipuudusel proovi brokolit; kui vajad rohkem rauda – tee spinatisalatit. Selleks, et vitamiinid ja mineraalid imenduksid, vajab meie keha neid terviklikul kujul originaalallikast.

12. Kui sa tahad toituda tervislikult, ole taimetoitlane. Küpsised on ka taimetoit. See ei tähenda seda, et nad on tervislikud. Kui sa tahad toituda tervislikult, siis mõtle sellele, kas toidu koostisained on tervislikud, mitte lihtsalt sellele, kas tegemist on taimse toiduga.

13. Vajad iga päev 8 klaasi vett. Kas ei oleks lihtsam öelda endale – joo nii palju, kui sa tahad. See on su kehale ja nahale hea. Kui me loome ükskõik mille tarbimiseks kindlad reeglid, siis loome võistlusliku õhkkonna, mis maskeerib meie võimet kasutada loomulikku instinkti juua siis, kui me seda vajame ning jätta joomata, kui meil pole vaja. Mõtle, kuidas koerad käituvad. Kui nad tulevad jalutuskäigult, siis joovad palju vett – me ei pea neile ütlema, kui palju vett juua. Unusta numbrid ja lähtu instinktidest.

14. “Kolestreoolivaba“ tähendab, et see on sinu jaoks hea. Kolesteroolivabaduse silti kasutatakse väga sageli trikina, mille tõttu peaks toit näima tervislikum. Kolesterool on loomse päritoluga rasv. Kui sa ostad midagi, mis loomseid produkte ei sisalda, siis loogiliselt ei sisalda see ka kolesterooli. Kui kolesterooli puudumist tuuakse eraldi välja toote puhul, mis nagunii loomseid koostisaineid ei sisalda, siis küsi endalt, miks seda tehakse?

15. Hea tervise jaoks söö mune. Munavalge söömine on sisuliselt sama nagu imikut emaüsas ümbritseva lootevedeliku joomine. Kui sa vajad valku, siis söö näiteks ube ning väldi võimalikke terviseprobleeme, mida loomsed toidud põhjustada võivad.

16. Avokaado ja kookospähkel teevad paksuks. Kas oled kuulnud puuviljatoitlastest. Nad on väga heas vormis ja väga toitumisele pühendunud inimesed, kes võivad ühe toidukorraga ära süüa viis avokaadot ja terve kookospähkli. Nendes puuviljades olevad tervislikud rasvad on kasulikud nahale ja ajule.

Igaühel on erinevad toidu kohta käivad reeglid, kuid kõige olulisem on meeles pidada ühte asja – kuula oma keha!

Toimetas: Katrin Suik