Foto
Köögivilja- ning puuviljakoored visatakse päris sageli ära, kuna nii on harjutud tegema või tahetakse vältida pestitsiidide sattumist koortelt toidu sisse. Koorimisega võib seevastu juhtuda, et kaotsi läheb vilja üks toitaineterikkam osa. Kuidas aga saaks kartuli ja tsitruseliste koori ära kasutada nii, et neist oleks meile kasu?

Kartulikoored turgutavad väsinud silmi!

Aeg-ajalt juhtub, et ööuni ei ole olnud nii kvaliteetne ning hommikul ärgates on silmad väsinud. Uskumatuna kõlav trikk väsinud silmade vastu on see, kui asetada neile kartulikoored! Seda nippi on kasutanud nii meie vanaemad kui supermodellid. Esmalt tuleb sellisel hommikul juua klaas vett. Öö jooksul teeb meie keha läbi pika paastu ja sellepärast on hea organismile pakkuda ärgates puhast sooja vett. Koosneme me ju lausa 60% veest!

Kartulikoorimisel tasub mõned koored prügikasti rändamisest päästa ja külma pista, et tulevikus oleksid need käepärast võtta, kui mõni unetu öö juhtub ette tulema. Arvatakse, et kartulikoorel on silmi värskendav mõju tänu katehhoolamiinidele.

Kartulikoored sisaldavad kasulikke kiudaineid!

Kartulikoored on tänapäeval kahjuks pigem prügikasti ja komposti minev toit, kuigi mitmed kartulile väärtust toovad toitained asuvad just koore all peidus. Sellepärast on soovitatav kartuleid süüa koorega või kasutada spetsiaalset kartulikoorimisnuga, mis aitab kartulit koorida nii, et koored oleksid võimalikult õhukesed. Hea nipp on valmistada kartulikoortest maitsev snäkk!

Kuivata kartulikoored — kui koored on liiga märjad, ei tule snäkid krõbedad. Sega koored oliiviõli, soola ja pipraga. Aseta kartulikoored küpsetuspaberile ja küpseta ahjuplaadil 205 kraadi juures umbes 15 minutit või kuni koored on muutunud krõbedaks. Naudi!

Kartuli koore all leidub ka heas koguses kiudaineid. Seedetegevuse efektiivseks toimimiseks ja haiguste vältimiseks on oluline oma keha varustada kiudainetega iga päev. Regulaarne kiudainete söömine aitab ennetada mitmeid haigusi nagu rasvumine, kõrge kolesteroolitase, teise tüübi diabeet või käärsoolevähk.

Tee endale tsitruseõli vanni!

Tsitruselised puuviljad nagu apelsinid, sidrunid, laimid ja greibid on tervisele kasulikud oma C-vitamiini sisalduse poolest. Selle vitamiini igapäevane söömine langetab märkimisväärselt südameinfarkti ja insuldi riski, kolesteroolitaset ning vererõhku. Näiteks on C-vitamiinil oluline osa kollageeni sünteesil. Kollageen omakorda aitab säilitada arterite tugevat struktuuri ning hoiab naha pringi ja noorena.

Pista toidutegemisel alles jäänud tsitruseliste koored suletavasse karpi ja kasuta neid järgmine kord siis, kui on plaanis vanni minna. Lisades koored vanniveele, saad aromaatse vannielamuse, sest koores olevad looduslikud õlid eralduvad vannivette. Ära viska head kraami niisama ära, vaid tunne sellest täit mõnu ja rõõmu!