Soolaga liialdamise ennetamiseks võiks valmistada toidu võimalusel alati ise. Pool- või valmistooted võiks jääda pigem harvadeks eranditeks. Ise toitu valmistades leidub soolale mitmeid alternatiive. Toidu sisse sobivad soola asemel maitsetaimed, vürtsid ning värskelt pressitud tsitruselise mahl.

Maitsetaimi võiks kasutada mitme kaupa ja segudena, näiteks võib omavahel kombineerida küüslauku, sibulat, tüümiani, koriandrit, rosmariini, punet, basiilikut, salveid, musta ja punast pipart ning vürtsköömneid. Maitseainesegusid saab pea igast toidupoest, aga võimalust mööda võiks maitsetaimi kasvatada ka ise, kas aias, rõdul või köögi aknalaual. Paljudel maitsetaimedel on põletikuvastased omadused, samuti aitavad mitmed neist alandada vererõhku ning vähendada seeläbi riski südame-veresoonkonna haigusteks.

Maitseainete lisamine erinevale toitudele on küll eelkõige maitse küsimus, aga näiteks kanaga sobivad üldjuhul tsitruseliste marinaadid ja karri, aga ka maitseainete segud, kuhu võib lisada kas paprikat, koriandrit, kurkumi, sibulat, küüslauku, vürtsiköömneid, apteegitilli või musta pipart. Kalaga sobivad hästi tsitruseliste mahlad, sidrunpipar ja tüümian.

Toidu valmistamisel võib kõrvutada köögivilju, mis on magedad, nendega, milles leidub rohkem looduslikku soola. Näiteks peet, seller, petersell, spinat, lehtkapsas ja vetikalised on juba looduslikult soolaka maitsega. Köögiviljadele võib lisada vahemereliste maitseainete segusid, näiteks kombineerida küüslauku, punet, basiilikut ja majoraani või tüümiani, punase paprika pulbrit, koriandrit ja sibulat.

Lisaks vürtsidele ja maitsetaimedele saab toidule maitset anda erinevate äädikatega, näiteks palsamiäädikaga, punase veini või õunaäädikaga, aga ka maitsetaimedega rikastatud külmpressi oliiviõliga. Kui ehedale toorainele lisada veel juurde ohtralt soola, pole see üksnes ebatervislik, vaid tapab ka toidu tegelikud maitsenüansid.

Toidublogija ja kokaraamatute autor Mari-Liis Ilover pani kokku toitva hommikusöögi retsepti, kus sibul, seened, paprika ja värsked ürdid on ise piisavalt maitseküllased ja kuhu soola pole tarvis lisada.

MUNAPUDER SEENTE JA AEDVILJADEGA RUKKILEIVAL


kahele

Koostisosad:
1 väike sibul
veerand punast paprikat
7 šampinjoni
1 sl oliiviõli
2 muna
1 sl hakitud tilli
1 sl hakitud murulauku
2 täistera rukkileiva viilu
lehtsalatit
pool tomatit
musta pipart

Valmistamine:
Haki sibul ja lõika paprika väikesteks kuubikuteks. Viiluta seened. Kuumuta pannil õli. Lisa sibul ja paprika. Hauta segades madalal kuumusel umbes 5 minutit, kuni sibul on läbipaistev. Lisa seened ja prae veel paar minutit. Klopi eraldi kausis munad kahvliga lahti. Vala muna pannile aedviljade juurde. Kuumuta madalal temperatuuril segades, kuni muna on just-just hüübinud, selleks kulub 20-30 sekundit. Tõsta puder tulelt ja lisa sellele hakitud ürdid ja veidike musta pipart, sega läbi.
Tõsta puder kahele viilule täistera rukkileivale ja naudi!