Pool tassitäit küpsetatud kikerherneid sisaldab 7,3 grammi valku. Kikerherned sobivad neile, kes soovivad langetada oma kehakaalu. Kikerherned sisaldavad ka kiudaineid, mis on kehale olulised. Muu hulgas vabastavad kikerherned kehas hormooni, mis taltsutab söögiisu.

Kaks supilusikatäit kanepiseemneid sisaldab 6,3 grammi valku. Neis on vähe kaloreid ja rohkem aminohappeid kui chia-seemnetes. Kanep sisaldab ka linoolhapet, mis on südamele hea. Niisiis on kanep igapäevaseks tarvitamiseks hea inimestele, kes põevad mõnda südamehaigust või on ülekaalulised või kellel on ainevahetusega mured. Lisa seda näiteks salatile või hommikupudrule.

Pool tassitäit küpsetatud aedube sisaldab 7,6 grammi valku ja on ühtlasi kiudaineterikkad, sisaldades ka aminohappeid. Aedoad aitavad hoida ka veresuhkrutaseme kontrolli all.

Pool tassitäit küpsetatud musti ube sisaldab 7,3 grammi valku ja mõjuvad hästi inimese ajule, sest sisaldavad antioksüdanti, mis pidurdab rakke kahjustavaid vabu radikaale. Mustades ubades on ka lahustuvaid ja mittelahustuvaid kiudaineid. Söö musti ube näiteks dipikastmega või lisa neid salatisse.

Tassitäis kinoad sisaldab 8 grammi valku. Kinoa, nagu ka Edamame oad ja chia-seemned, on üks taimseid toite, mis sisaldab kõiki vajalikke aminohappeid, mida on valgu valmistamiseks vaja. Kinoa on suurepärane kiudainete ja küllastumata rasvhapete allikas, mis mõjub eriti hästi südamele ja kõhule.

Kaks supilusikatäit maapähklivõid sisaldab keskmiselt 8 grammi valku. See on tervislik kogus, mis aitab kaasa lihaste arengule. Võid määrida maapähklivõid näiteks täisteraröstsaiale.

Ligi 30 grammi mozzarella või Cheddar juustu sisaldab 6,3-6,5 grammi valku. Hea uudis neile, kellele maitseb juust. Lisaks saad sealt ka D-vitamiini ja kaltsiumit.

Ligi 30 grammi Gruyere'i juustu sisaldab 8 grammi valku. Jällegi hea uudis neile, kellele meeldib oma maitsemeeli juustuga hellitada. Kusjuures ühes viilus Gruyere'i juustus on ligi 30% rohkem valku kui munas.

Ligi 237 milliliitrit orgaanilist piima sisaldab 8 grammi valku. Loomulikult eeldab see, et piim on lehmadelt, kellele pole antud antibiootikume ja muid aineid, mis võiksid kuidagi moodi piima kvaliteeti rikkuda.

Tassitäis speltanisu sisaldab 10,7 grammi valku. See on sarnane tavalise nisuga, kuid sisaldab rohkem valku ja kiudaineid ning on kasulik lihaste arenguks.

Tassitäis küpsetatud rebasheina sisaldab 9,4 grammi valku. Lisaks sisaldub tassitäies rebasheinas ka rohkelt kehale vajalikke aminohappeid.

Kaks viilu idudega täisteraleiba sisaldab 8 grammi valku. Täisteratooteid on üldjoontes mõttekam eelistada, sest need on tervislikumad ja sisaldavad rohkem kasulikke aineid.

Pool tassitäit küpsetatud läätsesid sisaldab 9 grammi valku. Need sisaldavad palju kiudaineid ja aitavad kaasa kaalulangetusele. Hispaanias tehtud uuringust selgus, et inimesed, kes sõid neli korda nädalas läätsesid, kaotasid ülekilosid ja nende kolesteroolitase oli parem kui nende inimeste oma, kes ei söönud läätsesid.

Umbes 28 grammi kõrvitsaseemneid sisaldab ligikaudu 9 grammi valku. Lisaks sisaldavad kõrvitsaseemned fosforit, magneesiumit ja tsinki. Eriti soovitatakse kõrvitsaseemneid süüa siis, kui soovid säravat ja kaunist nahka.

Ligi 60 grammi kikerhernepastat sisaldab 14 grammi valku. Kui oled suur pastasõber, siis see on hea ja tervislik pastasort, millega võid oma maitsemeeli hellitada. Keskmine portsjon sisaldab vaid 100 kilokalorit.

Ligi 200 ml Kreeka jogurit sisaldab umbes 20 grammi valku. Usu, et see mõjub hästi nii seedimisele kui ka vöökohale. Kuna Kreeka jogurt sisaldab rohkelt probiootikume, siis ühest uuringust selgus, et Kreeka jogurtit tarbivad naised olid kaalu langetamises edukamad kui need, kes jogurtist hoidusid.

Umbes 30 grammi vinnutatud veiseliha sisaldab 9-12 grammi valku. Kusjuures vinnutatud veiseliha on üks aminohapperikkamaid toite, mida võid leida. Võid süüa seda näiteks peale trenni, sest see aitab hästi lihaste arengule kaasa.

Ligikaudu 85 grammi kalaliha sisaldab 20-24 grammi valku. Kala on samas tervislik, sest sisaldab aminohappeid, mõjuvad ajule hästi ja vähendavad põletikulisi protsesse kehas. Lisaks on kalas rohkelt oomega-3 rasvhappeid.

Umbes 85 grammi linnuliha sisaldab 9-26 grammi valku. Kalkunirinnatükk sisaldab 26 grammi, kanarind 16 grammi ja kanakints 9 grammi valku.

Hea valguallikas on ka punane liha: 85 grammi loomaliha sisaldab 19-31 grammi valku, 85 grammi sealiha sisaldab aga 23-25 grammi ja kolm viilu peekonit sisaldab 8,3 grammi valku.

Allikas: naturalnewsblogs.com