Kolesterool ja veresuhkur on organismi normaalseks toimimiseks vajalikud ühendid. Kolesterool tagab rakkudele tugevad kestad ja võimaldab ainevahetuse rakutasandil. Kolesterooli baasil sünteesitakse maksas sapphapped, D-vitamiin ja suguhormoonid. Veresuhkur ehk glükoos on organismi peamine energiaallikas. Mõlema ühendi liigsuse korral ladestuvad nad veresoonte seintele, põhjustades nende paksenemise, jäigastumise ja valendiku ahenemise tõttu organite verevarustuse häirumise.

šokolaad

Toitumine mängib olulist rolli

Tänasel päeval on väga paljud haigused ravitavad, aga tuleb arvestada, et iga haigus ja haigestumine jätab organismi paratamatult jälje ning seetõttu on mõistlikum püüda haigusi ennetada. Kas ja kuidas saab ennetada südame-veresoonkonna haigusi ja diabeeti? Kindlasti saab siin oma toitumisharjumuste muutmisega palju ära teha.

Suur enamus meist armastab magusat. Ikka soovime lõpetada lõunasöögi mõnusa magusa ampsuga, õhtuti televiisorit vaadates ei märkagi, kuidas kommikauss tühjeneb jne. Parim viis oma magusaisu rahuldada on võtta tükike tumedat šokolaadi.

Tumedal šokolaadil on meie tervisele hea mõju. Tükike tumedat šokolaadi hoiab meie veresuhkru taseme stabiilsena, rahuldab magusavajaduse, kontrollib küllastustunde tekkimist, väldib sellega magusa ja rasvasega liialdamist ning vähendab nn näksimise vajadust. Kakaooad, millest tumedat šokolaadi valmistatakse, sisaldavad piisavas hulgas ja heas vahekorras kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vaske, tsinki, mangaani, A, B-grupi, C-, D-, E-vitamiine, koensüüm Q10, oomega-3-rasvhappeid ja flavonoide. Kõiki neid on meie südame-veresoonkonna normaalseks toimimiseks vaja.

Flavonoidid on väga olulised ja võimsad looduslikud antioksüdandid. Nad tugevdavad ja lõõgastavad veresoone seina, mille tulemusena veresoon laieneb, kudede verevarustus paraneb ja vererõhk alaneb. Flavonoidid vähendavad trombotsüütide kokku kleepumist ja trombide tekkimise riski. Nad pidurdavad ja aeglustavad aterosklerootilisi protsesse, kuna nad alandavad kolesteroolitaset LDL kolesterooli (nn halva kolesterooli) arvelt ja soodustavad HDL kolesterooli (nn hea kolesterooli) moodustumist.

Nii, et tükike tumedat šokolaadi on meie tervisele igati kasulik.