Foto: Gregor Jürna
Laiemalt kättesaadav on punane riis olnud alles viimastel aastatel. Punast riisi peetakse aga veelgi tervislikumaks kui pruuni ja musta riisi. Punane riis on ka hea vaheldus tatrale.

VÄGA TOITAINE- JA VITAMIINIRIKAS. Punane riis on riisisortidest väikseima tärklisesisaldusega, sobides seetõttu ka diabeetikute menüüsse. Lisaks sisaldab see riis palju rauda, kaltsiumi, B1- ja B2-vitamiini ning seda riisi soovitatakse kõigile, keda kimbutab kõrge vererõhk või halva kolesterooli tase veres.

EEMALDATUD ON RIISILT vaid pealmine, mittesöödav kest, alles on kõik toitainerikkad pealiskihid, mis valgelt riisilt eemaldatakse. Punane riis on kiud­ainerikas, soodustades seedimist ja kaalulangust.

VÄRVUSE annab sellele riisile antotsüaniin — taimedes leiduv flavonoidide gruppi kuuluv bioaktiivne komponent, mis annab näiteks mustikatele tumesinise värvuse ja toimib kehas tõhusa antioksüdandina. Anto­tsüaniinid kaitsevad närvirakke ja võitlevad põletikega.

MAITSELT on punane riis kergelt pähkline ja õrnalt magus.

KEETMISEKS loputa riisi kõigepealt külma voolava vee all seni, kuni vesi on täiesti selge. Mõõda paksupõhjalisse potti üks osa riisi ja kolm osa vett. Lisa veidike soola, kata pott kaanega ja lase riis keema. Keera kuumus minimaalseks ja lase riisil kaane all haududa 30–35 minutit. Maitsesta soola ja veidikese külmpressitud õli või võiga. Söö niisama või kala-liha kõrvale. Punane riis sobib väga hästi ka erinevatesse salatitesse.

Proovi ka seda salatit!

Apelsinisalat punase riisi ja kinoaga

Foto: Tuuli Mathisen


Retsept: Tuuli Mathisen

4-le

1,5 dl punast riisi
1 dl kinoad
1 punane sibul
50 ml oliiviõli
2 apelsini fileedena
50 ml värskelt pressitud apelsinimahla
sidrunimahla
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
veidi riivitud apelsinikoort
1 küüslauguküüs
1 tl vedelat mett
1 dl soolata pistaatsiapähkleid
paar suurt peotäit rukolasalatit


1 Keeda riis ja kinoa vastavalt pakendil olevatele õpetustele. Jahuta, kui soovid, et terad paremini eralduksid — jahuta keedetud teravilju küpsetuspaberile laotatuna. Kuumuta pannil 1 sl oliiviõli ning lisa õhukesed sibula poolrattad. Maitsesta soola ja pipraga ning hauta madalal kuumusel mõni minut. Jahuta.
2 Sega kausis kokku apelsini- ja sidrunimahl. Lisa apelsinikoor, peenestatud küüslauk, mesi, ülejäänud oliiviõli ning sool ja pipar.
3 Sega riis, kinoa, punane sibul, apelsinifileed ning jämedalt hakitud pistaatsiapähklid salatikastmega, kuni kõik koostisosad on kastmega koos. Serveeri rukolapadjal.