Rosmariin aitab parandada mälu

On tehtud uuringuid, mis tõestavad, et rosmariini eeterliku õli inhalatsioon tõepoolest aitab paremini keskenduda ja parandab üldist mälufunktsiooni. Seda tänu eeterlikes õlides sisalduvatele volatiilsetele ühenditele nagu terpeenid. Need molekulid on võimelised kergesti läbima ajuvere barjääri ja mõjutavad aju läbi vastavate retseptorite või ensüümisüsteemide.

Rosmariin tugevdab immuunsussüsteemi

Rosmariin sisaldab põletikuvastaseid ja antibakteriaalsed komponente. Peale selle leidub rosmariinis tugevaid antioksüdante, mis suurendavad immuunsüsteemi võimekust. Näiteks kaitseb rosmariin maos erinevate bakteriaalsete infektsioonide eest. Üheks selliseks patogeeniks on H.pylori bakter, mis võib põhjustada maohaavandeid. Rosmariin pidurdab H.pylori bakteri vohamist maos.

Rosmariin mõjub seedimisele hästi

Rosmariinil on seedetegevust ergutav toime, leevendades selliseid kõhuhädasid nagu kõhukinnisus, kõhupuhitus ja kõhulahtisus. Lisaks on rosmariin ka kerge diureetikum ehk aitab organismist kõrvaldada üleliigset vett, mürke, soolasid ja toksiine.

Rosmariin ergutab vereringet

Rosmariin mõjub kehale stimuleerivalt ja seeläbi suurendab see punaste vereliblede tootmist ning parandab vereringlust. Efektiivne vereringe aitab kanda edasi hapnikku elutähtsate organite normaalseks funktsioneerimiseks. Samuti on rosmariinist kasu peavalude ja migreenihoogude leevendamisel – selle tarbeks on soovitatav nuusutada rosmariiniõli.

Tähelepanu!

  • Kõrge vererõhuga kimpus olevad inimesed ei tohi rosmariiniga liialdada, sest see võib tõsta vererõhku.
  • Samuti peavad rasedad naised vältima suurtes kogustes rosmariini tarbimist, sest see võib põhjustada emaka kokkutõmbeid ja iseeneslikke aborte.