Üldiselt on väsimus kevadel organismile loomuomane, sest selleks ajaks on juur- ja puuviljade toitainesisaldus vähenenud ja seetõttu saame tõepoolest vähem vitamiine ja mineraalaineid, kui vajaksime. Heaks lahenduseks on köögiviljade, puuviljade ja marjade osakaalu suurendamine päevamenüüs või toitainete puudujäägi katmine toidulisanditega, vahendab ajakiri Oma Maitse.

Tegelikult on väsimus väga paljude vitamiinide ja mineraalainete puuduse tunnuseks. Seega oleks hea ebaloomulike väsimusmärkide ilmnemisel pöörduda perearsti poole ja lasta teha vajalikud vereanalüüsid. See võib olla kiireim tee energilisuseni. Kui analüüsida seda, mida me endale sisse sööme, siis kõige kiirem energia tuleb süsivesikutest. See on määratud meie kütuseks.

Energiat saame ka valkudest ja rasvadest, kuid kõige tähtsamaks energiaallikaks on siiski süsivesikud – need annavad umbes poole meile vajalikest kaloritest. Seega oleks eriti halb mõte rannahooaja ootuses süsivesikuvaesele dieedile minna. See vaid süvendaks väsimustunnet ning nõrkust.

Aeglane või kiire?

Toiduga saadavad süsivesikud võib jagada kiiresti vabanevateks ehk kiireteks ja aeglaselt vabanevateks ehk aeglasteks süsivesikuteks – vastavalt sellele, kui kiiresti need organismis imenduvad.