Taimsest, vetikate ning seente ja pärmide põhisest toormest loodud toidud on need, mis võiksid olla ka Eesti toidutööstuse uueenemise aluseks, leiab keemia haridusega eksriigikogulane.

"Oskamatu veganlus ja oskamatu karnivoorlus on mõlemad üsna ebatervislikud tegevused. Ehk siis selle asemel, et paanikat külvata, nagu teeb seda toitumisspetsialistina esinev arstidiplomiga Mai Maser tuleb olla võimalikult konkreetne," lisab Strandberg, tuues välja kuus soovitust:

  • Kui imetav ema on vegan, tuleb hea seista selle eest, et ta sööks piisavalt B12-vitamiini, selle eest tuleb hea seista ka ilma imetamata.
  • Taimedes leiduvad kõik nn. asendamatud aminohapped, kuid jah, veidi teistes proportsioonides kui loomse päritoluga toidus; seda peab ka silmas pidama ja loomulikult on see ka võimalus toidutootjatele luua siis taimse päritoluga ja sobiliku aminohappelise koostisega toite.
  • Vaatamata asjaolule, et D-vitamiini leidub ka mõningates seentes, on ostarbekas seda toidule lisada ja kasutada nii vitaminiseeritud õlisid kui ka näiteks piimaasendajaid.
  • B6-vitamiiniga on hästi, kui vegani toiduseks on täisteratooted ja mandlid ka kaunviljad jne..
  • Kaltsiumit saab ka pähklitest, kaunviljadest ja täisterajahudest.
  • Jood? Vastus on vetikad.

Toitumisspetsialistina tuntud Tartu Ülikooli emeriitdotsent, doktor Mai Maser ütles eile Maitsed.ee küsimustele vastates, et teda hämmastab, kuidas inimesed usuvad enam meediast loetud toidutarkuseid, kui kuulavad oma arstide nõuandeid.

“Ei tea, miks inimesed otsivad uusi toitumisplaane. Samuti on hämmastav, miks usutakse rohkem meediat kui õppinud arste. Samas, kui on tegu aga raskema haigusega – olgu see, siis toitumisest tingitud või mitte, siis posijad ei aita, ikka tullakse arstide juurde. Seda tuleb aga öelda, et veganlus kui toitumine ei ole absoluutselt põhjendatud,” mainib Maser.

Maser, kes on erialalt arst, on toitumistemaatikaga tegelenud juba üle 20 aasta. Lisaks Eestist saadud arstiharidusele on arst täiendanud end erialaliselt põhiliselt Soomes, aga ka mitmetes teistes Euroopa riikides ning Ameerikas.

Ajaleht Pealinn kirjutas eile juhtumitest, kus lastehaiglasse jõuavad lapsed, kelle tervise on rikkunud vanemate poolt neile peale surutud täielik lihatoidust loobumine ehk veganlus. Tallinna lastehaigla endokrinoloogi ja teenistuse juhataja Ülle Einbergi sõnul on veganite laste tavalisemad probleemid alakaalulisus ja pidurdunud kasv. Lastearsti sõnul on haiglasse sattunud vähem kui aastased lapsed, kes juba kannatavad valest toitumisest põhjustatud tõsisemate tervisehädade käes.