Võrreldes kapslitesse peidetud probiootikumidega on Tiibeti piimaseen tunduvalt töökindlam – hapendumine ja bakteriaalne tegevus toimub lausa teie oma silma all. Fermenteerumisprotsessi tulemusena tekib võimas ja vastupidav kompleks mikroorganisme, mis läbib edukalt nii mao- kui sapphapete kadalipu.

Piimaseene keefir sisaldab rohkearvuliselt täiuslikus sümbioosis tegutsevaid probiootilisi baktereid ja pärme. Järgnevalt olgu ära toodud mõned tavapärased joogis esinevad tüved, sageli lisanduvad loetelule veel erinevad alaliigid.

Bakteriaalsed tüved, mida Tiibeti piimaseen toodab:

Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus brevis
Lactobacillus casei
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii
Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
Lactobacillus kefiri
Lactobacillus paracasei subsp. paracasei
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus sake
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum
Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides
Pseudomonas
Pseudomonas fluorescens
Pseudomonas putida
Streptococcus thermophilus

Pärmitüved, mida Tiibeti piimaseen toodab:

Candida humilis
Kazachstania unispora
Kazachstania exigua
Kluyveromyces siamensis
Kluyveromyces lactis
Kluyveromyces marxianus
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces martiniae
Saccharomyces unisporus

NB! Erinevate organismide sisaldus valmis joogis sõltub suuresti nii hapendumiskohast kui fermenteerumistingimustest, seega võib bakteriaalkultuuriline varieerumine olla päris märkimisväärne.

Tiibeti piimaseene kasutamise puhul on täheldatud rakkude DNA kahjustuste paranemist, seega võib sellele omistada nii vähivastast kui sõna otseses mõttes noorendavat toimet. Pideval tarvitamisel paraneb nii sooletöö kui ainevahetuse kiirus, väheneb põletikutase ja tõuseb vastupanu haigustele. Tegu on joogiga, mis aitab alandada vererõhku ning parandada kolesteroolinäite.

Paljud seedeprobleemid, sealhulgas nii levinud reflukstõbi ja kõrvetised, saavad reeglina alguse mitte mao ülehappesusest, vaid risti vastupidi, mao alahappesusest. Nii teevad inimesed omale maohappe blokeerijaid kasutades karuteene – prootonpumba inhibiitorid takistavad valkude seedimist ja mineraalide (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu jms.) imendumist, pannes nii aluse luude hõrenemisele ja teistele rasketele terviseprobleemidele. Ka siin on Tiibeti piimaseenest suur abi, sest bakterite poolt “eelseeditud” piimas on mineraalid, s.h. kaltsium paremini omastatav. Tiibeti piimaseent muude tõhusate loodusravilahendustega kombineerides on võimalik leevendust saada ka aastakümneid kestnud vaevustele.

Piimaseene poolt heldelt jagatud probiootiliste bakterite toel paraneb kehas oluliste vitamiinide (biotiini, foolhappe ja teiste B-vitamiinide) tootmine ja tõuseb üldine energianivoo.

Piimaseen on ka suurepärane K2-vitamiini allikas. Tegu on vitamiiniga, mis orkestreerib kehas kaltsiumi paigutamist luudesse ning blokeerib oma tubli tegevusega seega ohu, et kaltsium saaks ladestatatud veresoonte seintele või ajju, kus see tekitakse erinevaid tõsiseid terviseprobleeme. Kefiir sisaldab hulgaliselt tõhusaid ensüüme, mis aitavad lõhustada sooles komplekssüsivesikuid ja vähendavad seeläbi gaaside ja puhitiste tekkevõimalust.

Sagedane küsimus on, kas laktoositalumatud võivad Tiibeti piimaseent kasutada. Vastuseks võib öelda, et laktoositalumatust esineb tugevamal ja nõrgemal kujul, seega oleneb kõik inimese individuaalse talumatuse määrast. Küll aga on teadusuuringud näidanud, et Tiibeti piimaseene jook leevendab laktoositalumatust ja parandab piimasuhkru seedimist, seega võiks seda tasahaaval ja ettevaatlikult kindlasti katsetada.

Pilt on illustreeriv

Kuidas Tiibeti piimaseent kasutada?

Tiibeti piimaseenele valatakse peale piim ning hapnemise ajal hoitakse seda toatemperatuuril. Kui soovite hapnemisprotsessi aeglustada võib seene koos piimaga ka külmikusse asetada. Ühe klaasi piima kohta võetakse umbes 1 tl piimaseene õisikuid. Piimal tuleks lasta fermenteeruda ca 18-24 tundi, külmikus läheb aega umbes poole kauem. Palju sõltub ka jooja maitse-eelistustest – kui armastate hapumat, laske piimal kauem hapenduda, kui nii haput ei soovi, kurnake jook varem. Üldine reegel on, et reegleid pole. Seenekasvatamine pole raketiteadus ja igaüks teeb just nii, nagu endale kõige paremini sobib.

Seen eelistab töötlemata toorpiima, kuid saab edukalt hakkama ka pastöriseeritud poepiimas. Samuti võib piimaseent kasvatada kitsepiimas või taimsetes piimades. Viimase eelistuse puhul tuleks seenekest aeg ajalt siiski turgutada ka tavalises lehmapiimas, sest meelsamini toitub ta siiski just loomse piima suhkrust.

Peale joogi kurnamist tuleks seeneõisikutele peale valada uus piim. Hapnemisprotsessi ajal hoitakse piima ilma kaaneta, toatemperatuuril, vajadusel putukate eest riidega kaetult. Seen ei talu metalli, seega oleks segamiseks hea kasutada just puidust lusikat. Hapnemisprotsess võiks toimuda keraamilises või klaasist nõus, plastikkaussi tuleks igal juhul vältida.

Kui asi ikka veel segane tundub, siis saab seenekesega silmast silma tutvuda järgneva video vahendusel:

Hapendatud joogi võib kombineerida ka imemaitsvaks smuutiks: blenderdage algul banaan (eriti soovitatav mao limaskesta probleemide puhul), lemmikmarjad ning äsja jahvatatud linaseemned ning lisage lõpuks Tiibeti piimaseene kefiir. Saate mõnusa sümbioosi, milles on korraga sees nii kasulikud probiootilised bakterid kui nende toiduks vajalikud kiudained ehk prebiootikumid.

Samas võib Tiibeti piimaseenest teha hoopis soolasemat sorti smuuti, kui blenderdate selle kokku nt. spinatiga. Ka suvise külmsupi võib teha just Tiibeti piimaseene keefiriga.

Kui piimaseene tarvitamisest tüdinete, võib seene koos veega külmutamiseks sobiva nõu sisse panna ja sügavkülma asetada. Nii võib seda hoida kuid, võib olla ka aastaid. Uuesti lahti sulatades tuleb seenele ringutamiseks pisut aega anda ja hoida teda piimas, seda igapäevaselt vahetades, kuni on näha, et seen taas elujõulist väge täis on läinud. Piimaseen paljuneb jõudsalt, nii võib seda jagada ka sõpradele-tuttavatele.

NB! Nagu teisedki hapendatud toidud, nii sisaldab ka Tiibeti piimaseene keefir fermenteerumisprotsessi käigus tekkivat histamiini ja türamiini. Inimesed, kes on neile ühenditele tundlikud (nt. diagnoositud mastotsütoos), peaksid Tiibeti piimaseent vältima. Ka ägeda kroonilise migreeni puhul on inimestel täheldatud suurenenud tundlikkust histamiinile ja türamiinile. Samuti ei ole Tiibeti piimaseene jooki soovitav kasutada koos teatud ravimitega (nn. esimese põlvkonna antidepressantidega, mis sisaldavad MAO-d ehk monoamiini oksüdaasi inhibiitoreid).