Kiudainete allikas

Erinevalt tavalisest pastast sisaldab täisterapasta oluliselt rohkem kiudaineid. Viimased on mao ja soolte tervise ning heaolu oluline osa.

Piisav kiudainete tarbimine võib pikemas perspektiivis vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski.

Madal glükeemiline indeks ehk GI

Madala GIga toiduained, nagu näiteks täistera pasta, seeduvad kehas aeglasemalt ja seeläbi muudavad veresuhkru taset vähem.

Kiudaineterikka ja madala glükeemilise indeksiga toitude valimine aitab tekitada küllastustunnet, vältides seega tarbetuid suupisteid päeva põhisöögikordade vahel. Praktikas tähendab see ka väiksemat tarbitud kalorite hulka, millel on muidugi positiivne mõju kehakaalule.

Täisterapasta kasulikkus tervisele

Kolmas täisterapasta tervisele kasulik omadus on selle väiksem mõju kõhunäärmele, millel on omakorda mitmeid eeliseid tervisele, sealhulgas väiksem insuliiniresistentsuse risk.

Suurenenud insuliiniresistentsus on kasvulava 2. tüüpi diabeedi tekkeks ja tänapäeval on üksikasjalikult teada vajadus seda tüüpi patoloogiate ennetamiseks pankrease tasemel. Diabeeti seostatakse sageli ka rasvumise ja erinevate südamehaiguste tekkega.

Täisterapasta on sportlastele parim

Paljude sportlaste jaoks on pasta oluline energiaallikas nii treeningute kui ka võistluste ajal. Täisterapasta söömine on veresuhkrutaseme stabiilsena hoidmiseks hea valik.

Selle peamine tagajärg kajastub nii keha kui vaimu heaolus, kuna veresuhkru aeglasem tõus ja langus kajastub ka väsimuse tekkimise hilinemises. Lisaks võib reaktiivse hüpoglükeemia riski vähendamine otseselt mõjutada ka jõudluse paranemist.

Samal põhjusel tuleks vahetult enne suurt füüsilist koormust vältida rafineeritud valget suhkrut ja nisujahu. Lisaks täisterapastale on korrektse ja ohutu energiavarustuse tagamiseks palju sobivam variant näiteks täisterariis.

  • Täisterapasta pakub rafineeritud versiooniga võrreldes palju olulisi eeliseid tervisele. Täisterapasta suurem kiudainesisaldus aitab tagada suurenenud küllastustunde.
  • Samal ajal on siiski hea meeles pidada, et tegemist on süsivesikuterikka toiduga, mida ei tohiks liiga palju tarbida. Paremad süsivesikute allikad kui makaronid on kinoa või riisi tervislikumad versioonid, näiteks metsik riis ja täisterariis. Tuleb siiski meeles pidada, et hea toitumine põhineb mitmekesisusel, mistõttu on oluline oma igapäevasesse toidukorda lisada erinevat tüüpi toite.
  • Sel põhjusel on valgete teraviljade ja jahu tarbimise asendamine täisteratoodetega oluline samm, mida peaksime kõik tegema oma keha parema heaolu ja tervise nimel.