Kõigepealt tee kindlaks, et pudeli peale poleks kirjutatud extra light, vaid extra virgin. Väga paljud loodavad, et neist esimene tähendab väiksema kaloraažiga kvaliteetset õli. Tegelikkuses tähendab extra light hoopis seda, et pudelis on väga vähe extra virgin´i rafineerimata õli (umbes 10%) ja ülejäänud on rafineeritud õli.

2. Vaata pudelit!

Kvaliteetse oliiviõli tunned esmajärjekorras ära pudeli järgi. Üldiselt on head õlid pigem tumedates klaaspudelites, et õli valguse eest kaitsta. Võiks ju arvata, et teine kriteerium, mille järgi hinnata, on kindlasti hind, kuid tegelikult leiab kaubandusest ka väga kalleid madala kvaliteediga õlisid.

3. Nuusuta!

Järgmine kriteerium on oliiviõli lõhn. Kui õli lõhnab pisut nagu värske muru, võid üsna kindel olla, et sinu kodus on kõrgema kvaliteediga õli.

4. Maitse!

Kui tahad õli headuses 100 % kindel olla, siis maitse õli ning tunneta, kas alla neelates, hakkab kurgus kergelt kraapima. Kui jah, siis on oliiviõlis rikkalikult antioksüdante, mis hakkavad juba imenduma.

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris juttu, saad lugeda SIIN