1. Hea südamele

Uuringute kohaselt on mee regulaarne tarbimine abiks südame-veresoonkonna probleemide lahendamisel. Päevane annus mett parandab kolesterooli, põletiku ja veresuhkru taset.

Mee positiivne mõju südamele põhineb ilmselt asjaolul, et selles sisalduvad antioksüdandid takistavad rasvade oksüdeerumist ja alandavad vererõhku ning laiendavad südameartereid. Seega näib, et valge suhkru asemel mee kasuks otsustamiseks on palju kaalukaid põhjuseid.

Südamele kasuliku mõju saavutamiseks peaks tarbima 50–70 grammi mett päevas ehk umbes kolm teelusikatäit. Lisage mett kuumadele jookidele ja toitudele nii, et kuumus ei hävitaks selle väärtuslikke toitaineid. Mett ei soovitata üle 70 kraadise kuumusega joogi sisse panna.

2. Ravib põletikku

Muistsed egiptlased ravisid meega silma- ja nahahaigusi ning kasutasid seda ka palsameerimisel. Meel on põletikuvastased omadused, see sisaldab mitmeid erinevaid antibakteriaalseid koostisosi, näiteks defensiin-1 valku, mida saab kasutada ravimresistentsete bakterite vastu võitlemiseks.

On leitud, et mees sisalduvad põletikuvastased ained suudavad hävitada ligi 60 erinevat bakterit. Nende hulka kuuluvad pneumokokk, mis põhjustab kopsupõletikku ja keskkõrvapõletikku ning Helicobacter pylori, mis põhjustab maohaavandeid.

3. Aitab dieedipidajaid

Mesi maitseb suhkrust magusamalt, nii et tee või kohvi magustamiseks piisab väiksest kogusest. Siiski on mees umbes 20 protsenti vähem kaloreid kui suhkrus, mis tähendab, et see sobib ka dieedipidajatele. Ühes ülekaalulistega läbi viidud uuringus kaotasid katsealused koguni kaalu, kui hakkasid iga päev mett sööma, ehkki muid elustiili muutusi ei tehtud. Mee glükeemiline indeks on madal, seega ei põhjusta see veresuhkru kiireid kõikumisi.

4. Aitab võidelda gripi vastu ja ravib köha

Regulaarsel kasutamisel tõstab mesi vastupidavust viirushaigustesse nakatumisel. Mesi on kurguvalu ja köha vastu parim vahend.

5. Pehmendab nahka

Saunamee kasutajad teavad, et mesi muudab naha pehmeks ja elastseks. Mesi võib ravida mitmesuguseid nahahaigusi, sealhulgas aknet. Tänu antibakteriaalsetele koostisosadele tõrjub see abstsesse põhjustavaid baktereid.

Maskina kasutamisel niisutab mesi ka nahka. Suhkru ja mee segu on õrn ning keemiavaba kooriv kreem.

  • Kuna mesilased korjavad paljudelt erinevatelt taimedelt nektarit, siis mesi võib olla väga erineva maitse, lõhna ja värvusega.
  • Lisaks sisaldab mesi õietolmuosakesi ning B- ja C-vitamiini, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda, ​​mangaani, tsinki, vaske, kroomi, fluori ja boori.
  • Tervise jaoks on mee kõige olulisemad koostisosad selle antimikroobsed koostisosad, ensüümid ja aminohapped, näiteks defensiin-1 valk.