• segaõiemeega. Selle maitsebukett võib olla seinast seina. Mõnel meel võib tunda pehmemat, sooja magusust, teine on mõrkjama maitsega; ühel tabab maitsemeel pisut piparmünti, teise puhul leiad pärnaõietee-noote. On kuulda olnud ka metest, milles domineerib kurgi- või tillimaitse! Segaõiemett tuleb pikalt ja põhjalikult degusteerida ja tema nüansse tasapisi avastada.

Siiski võib ka Eestis leida mõned meed, milles vähemalt 50% on ühe taime nektar. Sellisel juhul on mesitarud kohas, kus üht taime palju korraga õitseb — näiteks rapsi- või tatrapõllu ääres. Või raba servas. Rabast saab kanarbikku ja kanarbikumesi koosneb tõepoolest 100% ühe taime nektarist — kanarbik nimelt õitseb suve lõpul, mil ümbruses muid õisi lihtsalt võtta pole!
Eesti metest on kõige kergemini äratuntavad need kolm:

  • kanarbikumesi – mõrkja maitsega nagu karamell, tumeda punaka tooniga, kergelt sültjas mesi. Mesinikud teavad: väga raske kärjekannudest välja saada, ei allu vurritamisele! Sellest ka tema kõrgem hind.
  • tatramesi – tumepruun, vürtsikas mesi. Peetakse Eesti metest kõige suurema hulga kasulike ainete sisaldusega meeks. Mõned ütlevad: maitseb imelikult.
  • rapsimesi – helekollane, kristalliseerub kiiresti ja muutub siis margariinisarnaseks, peaaegu valgeks. Mõned ütlevad: maitseb nagu margariin.

Mujal maailmas on aga maitsete mitmekesisus suurem. Enim hinnatakse enim neid meesorte:

  • hapupuu mesi (sourwood honey) — kirjeldatakse kui rammusa magususe ja pehme karamellise järelmaitsega mett. Hapupuumee korjekoht on Ameerikas Apalatši mägedes.
  • metsnüssa mesi (tupelo honey) — nimetatud ka meemaailma kuningannaks ja meemaitse standardiks. Kergelt magusa hõrgu järelmaitsega mesi on üks vähestest metest, mis ka töötlemata kujul ei kristalliseeru. Metsnüssa looduslik levila on USA Georgia ja Florida osariigid.
  • manuka mesi — kuulsaim ja kalleim mesi maailmas (hind u 150 eurot /kg). Tugeva ürdise, veidi mõrkja maitsega tumepruun viskoosne mesi. Meegurmaanid kiidavad tema maitset, milles magusa kõrval leidub ka ingverit ja pipart. Manuka mett müüakse eelkõige kui looduslikku tervistajat, kuna sel on leitud olevat tunduvalt rohkem antibakteriaalseid ja ka viirusevastaseid aineid kui muis metes. Manukat soovitatakse nii süüa kui nahale määrida, kuna temast on abi nii akne vastu kui haavade kinni kasvamisel, nii et armastatud on ta nii foodiede kui ilukummardajate seas. Nektarit korjavad mesilased Uus-Meremaal kasvava teepuu õitelt.

Kas poleks põnev oleks luua endale meekollektsioon Eesti mesinikelt ja nende kolleegidelt üle maailma? Külalistele saaks siis veini asemel pakkuda degusteerimiseks mett!

Osale meeretseptide võistlusel ja võida meevaru terveks talveks!
Mesi on imehea toitude magustaja — annab mõnusa sametise maitse soojadele ja külmadele jookidele, salatikastmele ja müslile, on karamelliseks maitsenüansiks aedviljade röstimisel. Kuidas sina süüa tehes mett kasutad? Haara meepurk, kokka ja saada oma magus meeidee Eesti Mesinike Liidu suurele retseptivõistlusele! Oodatud on nii tõsisemad toidud kui kerged ampsud, peaasi, et oleks kaustatud mett! Kolm rahvahääletusel enim hääli saanud retsepti saavad auhinnaks mett ja meetooteid tervelt 100 euro väärtuses — terve pere talvevaru!
Retsepte saab esitada 5.-25. septembrini, tingimusi vaata Eesti Mesinike Liidu kodulehelt www.mesionhea.ee/retseptivoistlus.