1. Ohtralt toitaineid

Pistaatsiapähklid sisaldavad ohtralt B6-vitamiini, mida meie keha vajab paljude funktsioonide täitmiseks, näiteks hemoglobiini moodustamiseks või veresuhkru taseme reguleerimiseks.

Pistaatsiapähklid on tervislikud ka suure kaaliumisisalduse poolest. Pistaatsiapähklite ühes portsjonis (umbes 50 grammi) on rohkem kaaliumi kui terves banaanis. Kaalium on oluline mineraal, mis reguleerib rakkude kasvu ja vererõhku, vabastab hormoone ja tasakaalustab happe-aluse tasakaalu.

100 grammi pistaatsiapähklite toiteväärtus:

kalorid 615 kcal

valk 15 g

rasva 55 g

süsivesikud 10 g

kiudained10 g

Kuna 100 grammi pistaatsiapähklites on 15 grammi valku, sobivad nende tuumad eriti valku sisaldavate toitude valmistamiseks.

Kõrge valgusisaldusega dieet aitab suurendada ainevahetust ja vältida isusid. Lisage hakitud pistaatsiapähkleid oma hommikusele müslile või pudrule.

B6-vitamiin ja valk muudavad pistaatsiapähklid tervislikuks, reguleerides veresuhkru taset ja kiirendades ainevahetust.

2. Kaitse haiguste eest

Pistaatsiapähklid ei maitse mitte ainult hästi, vaid võivad ka meie tervisele positiivselt mõjuda. Tervislikes pistaatsiapähklites sisalduvad antioksüdandid toimivad meie keha kaitsekilbina.

Üks tervislike pistaatsiapähklite portsjon sisaldab rohkem polüfenooli antioksüdante kui üks tass rohelist teed.

Antioksüdandid toimivad oksüdatiivse stressi ja vabade radikaalide vastu, mis ründavad meie rakke ja võivad käivitada või süvendada mitmesuguseid haigusi nagu vähk või ainevahetushäired. Kõigi teiste pähklitega võrreldes on pistaatsiapähklites antioksüdantide luteiini ja zeaksantiini kõrgeim kontsentratsioon. Need kaks karotenoidi kaitsevad peamiselt meie silmi.

Uuringud on näidanud, et pistaatsiapähklites sisalduvad antioksüdandid polüfenool ja tokoferool võivad olla tõhusad kaitseks rakkude vananemise ja vähi vastu. Seemnetes sisalduvad antioksüdandid imenduvad meie seedimisel eriti hästi, mis muudab tervislikud pistaatsiapähklid eriti tõhusaks.

Pistaatsiapähklites leiduvad antioksüdandid aitavad kaitsta keha rakkude vananemise ja vähi eest.

3. Aitavad kaalu langetada

Kui te pole seni dieeti pidades pähkleid nende kõrge kalorsuse tõttu tarbinud, siis võiksite mõelda pistaatsiapähklite peale. Võrreldes teiste pähklitega sisaldavad need kõige vähem (umbes 500 kilokaloriga 100 grammi kohta) kaloreid.

Lisaks näitab ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud uuring, et vähemalt viis protsenti pistaatsiapähklitest sisalduvast energiast eritub seedimata.

Mõõdukalt tarbides võivad tervislikud pistaatsiapähklid aidata teil isegi kaalust alla võtta. Selle põhjuseks on peamiselt nende roheliste tuumade kõrge proteiinisisaldus: võrreldes teiste pähklitega on pistaatsiapähklid teed üle 15 grammi valku 100 grammi kohta. Pistaatsiapähklite kõrge valgusisalduse ja kiudainete sisaldus tagab kiire ja pikaajalise täiskõhutunde.

Neis sisalduvad asendamatud aminohapped, mida meie keha ei suuda toota, muudavad pistaatsiapähklid tervislikuks, kuna neid on kehas vaja oluliste hormoonide tootmiseks. Need hormoonid mõjutavad peamiselt valkude sünteesi ja rasvade lagunemist.

4. Aitavad alandada kolesteroolitaset ja hoida vererõhku stabiilsena

Kas soovite teha midagi oma südame tervise heaks? Ka siin on pistaatsiapähklite kasulik mõju tervisele märkimisväärne: neis sisalduvad antioksüdandid alandavad kolesteroolitaset ja tagavad stabiilse vererõhu, mis võib vähendada südamehaiguste riski.

Pistaatsiapähklid on tervislikud ka kolesterooli alandavate omaduste poolest. Kolesterooli ülesanne kehas on rasva transport. Sõltuvalt transpordi suunast räägitakse heast või halvast kolesteroolist. Madala tihedusega lipoproteiin ehk LDL-lolesterool transpordib rasva maksast keha rakkudesse ja põhjustab kolesteroolitaseme tõusu. Erinevalt LDL-st transpordib suure tihedusega lipoproteiin ehk hea HDL-kolesterool liigse kolesterooli rakkudest välja maksa, mis alandab kolesterooli taset veres.

Saksa toitumisseltsi (DGE) andmetel vähendavad eriti madal LDL ja kõrge HDL kolesterool südamehaiguste riski. Neljanädalases uuringus, kus katsealused tarbisid kümme protsenti oma päevasest kalorikogusest pistaatsiapähklite kujul, näidati, et katsealuste LDL-kolesterooli tase langes, samas kui HDL-kolesterooli tase tõusis.

5. Tervislikud veresooned tänu pistaatsiapähklitele

Väikesed pähklid, suur mõju: tervislikes pistaatsiapähklites sisalduv aminohape L-arginiin annab veresoonte tervisele otsustava panuse. Pistaatsiapähklid tagavad veresoonte laienemise tervislikul ja looduslikul viisil, mis tagavad optimeeritud verevoolu ja hoiavad seega ära südamehaigused.

6. Tagavad soolefloora tervisliku seisundi

Soolestik on organ, mida alahinnatakse sageli valesti, sest tervislik soolestik mõjutab kogu keha. See filtreerib toitaineid, reguleerib veetasakaalu, toodab olulisi aineid nagu hormoonid ja toimib omamoodi kaitsekilbina haigustekitajate vastu.

Suur kiudainesisaldus kümme grammi 100 grammi kohta muudab pistaatsiapähklid tervislikuks, tagades tasakaalustatud soolefloora, vältides kõhukinnisust ja isegi hoides ära käärsoolevähki. Dieetkiud on kõrge kiudainesisaldusega koostisosa, mis läbib seedetrakti, transportides toksiine kehast välja.

Enamik pistaatsiapähklites sisalduvatest kiudainetest eritub seedimata, kuid osa muundatakse soolestikus asuvate bakterite kaudu probiootikumideks. Probiootikumid soodustavad laktoosi seedimist, reguleerivad soolte liikuvust ja aitavad selliste kaebuste korral nagu puhitus või ärritunud soole sündroom. On näidatud, et patogeenidest põhjustatud kõhulahtisuse korral lühendavad probiootilised mikroobid haiguse kestust.

7. Alandavad veresuhkru taset

Diabeetikud peaksid sagedamini jõudma tervislike pistaatsiapähklite tarbimiseni. Sest kuigi nende rohelistes tuumades on suhteliselt kõrge süsivesikute sisaldus, on nende glükeemiline indeks madal. Seega ei põhjusta pistaatsiapähklid veresuhkru taseme ülemäärast tõusu.

  • Pistaatsiapähklite tervislikuks vahepalaks valimiseks on palju põhjuseid. Nende väikesed rohelised kõikvõimsad tuumad ei paku meile mitte ainult palju toitaineid, vaid on ka tõelised valgupommid. Pistaatsiapähklite kõrge valgusisaldus pikendab meie täiskõhutunnet ja võib seetõttu aidata meil kaalu kaotada
  • Neis sisalduvate antioksüdantide tõttu ei aita pistaatsiapähklid mitte ainult vältida selliseid haigusi nagu vähk või ainevahetushäired, vaid tagada ka stabiilse vererõhu ja tasakaalustatud kolesteroolitaseme.
  • 2. tüüpi diabeeti põdejad peaksid pistaatsiapähkleid sagedamini süüa, sest madala glükeemilise indeksi tõttu võivad pistaatsiapähklid alandada veresuhkru taset.
  • Hoiduge soolatud pistaatsiapähklitega liialdamast!
Pistaatsiapähklid maitsevad hästi jäätistes ja kookides ning sobivad magustoitude kaunistamiseks.
Vaata lisaks! RETSEPTID | Külmutatud jogurtibatoonid maasikate ja pistaatsiapähklitega ning hõrk jogurtimaius
Jogurtibatoonid on kaunilt värvilised ja värskendavad ning maitsevad suurepäraselt! Ja mis kõige parem, jäätisemasinat pole vajagi! Proovige ka hõrku jogurtimaiust!