1. Kõrvits

Sügis on kõrvitsaaeg! Kõrvits on madala kalorsusega ja sobib suurepäraselt motoga "sügisel heasse vormi"! Supina, salatites, saia sees või magusates muffinites: tervislikust sügisköögist ei tohiks kõrvits puududa.

Kõrvits on kergesti seeditav ja seetõttu eriti populaarne kerge toiduna. Nendes oranžides hiiglastes on palju selliseid mineraale nagu kaltsium, raud, fosfor ja kaalium, lisaks beetakaroteeni.

2. Pastinaak

Pastinaak sisaldab kaltsiumi, kaaliumi, fosforit, naatriumi ja magneesiumi. Supiks või püreeks töödeldud pastinaak on eriti kergesti seeditav ja sobib seetõttu ka imikutoiduks. Näpunäide: mida väiksem on pastinaak, seda peenem on maitse.

3. Kaalikas

Meeldivalt magus ja aromaatne: nii maitseb kaalikas! Selles köögiviljas on kõrge kaltsiumi- ja kaaliumisisaldus, kaalikas sisaldab ka beetakaroteeni ning vitamiine B1, B2 ja C.

Üks väike kaalikas sisaldab umbes 50 kalorit ja vaid 11 grammi süsivesikuid. Pole vahet, kas salatisse riivituna, või rammusa hautise sees - kaalikas maitseb suurepäraselt!

4. Bataat

Bataat ei sisalda peaaegu üldse rasva ja on rikas sekundaarsetest taimsetest ainete nagu karotenoidid ja antotsüaniinid poolest. Bataat sisaldab ka mineraale ja mikroelemente, nagu mangaan, vask ja raud, samuti vitamiine B2, B6, E ja biotiini.

Bataat on väga mitmekülgne ja sobib suurepäraselt lisandiks, supi sisse või friteerituna.

5. Brokoli

Brokolis on palju taimseid valke, kompleksseid süsivesikuid ja mineraale, kuid vähe rasva ja kaloreid.

Lisaks tugevdavad selle koostisosad immuunsust ja aitavad tervislikult külmal aastaajal üle elada: rohelistes õisikutes on kaltsium, magneesium, folaat, raud ja kaalium. Brokoli õisikud on 4–8-minutise keetmise järel söömiseks valmis.

6. Lehtkapsas ehk kale

Paljudel inimestel on lehtkapsaga armastuse-vihkamise suhe. Kuid tegelikkus on see, et lehtkapsas on ülitervislik! Selles on vähe rasva ja kaloreid, kuid rohkesti A-, C-, E-vitamiine, luid tugevdavat kaltsiumi, taimseid valke ja kiudaineid.

7. Rooskapsas

Väike, aga vägev! Rooskapsas on kapsaliste perekonna ilmselt kõige väiksem liige, kuid see on täis C-vitamiini, mis muu hulgas tagab hästi toimiva immuunsüsteemi. Rooskapsas sisaldab väga vähe kaloreid ja rasvu, kuid rohkem valke kui enamus aedvilju. Rooskapsas on ka B-vitamiine, kaaliumi, tsinki, K-vitamiini ja kiudaineid. Rooskapsas peaks kindlasti sügisel menüüs olema, sest sellel on tervise seisukohast palju pakkuda.

Köögivilju on soovitav iga päev süüa 3-5 portsjonit kuna nad sisaldavad kõige laiema valiku toitaineid. Nad on rikkad vitamiinide, mineraalainete, süsivesikute ja valgu poolest. Vähene rasv, mida nad sisaldavad, on heade rasvhapete kujul. Köögiviljad sisaldavad veel palju teisi tervislikke komponente nagu karotenoidid, flavonoidid, kiudained jm.