"Apelsini sööme nii", kirjutas Heiki jagatud video juurde jätkates: "praegusel ajal tulevad vitamiinid ja fruktid mōōdukas koguses igakülgselt kasuks ..., meie peres on välja kujunenud apelsinide söömiseks sobivad viisid!"

Miks on C-vitamiini vaja?

Paljud inimesed arvavad, et C-vitamiini tarbimine toetab immunsüsteemi ja on tõhus külmetushaiguste vastu võitlemisel. Uuringud on näidanud, et kui viirusnakkuse sümptomid juba tekivad, siis C-vitamiini võtmisest enam kasu ei ole. Küll on leitud, et kui seda vitamiini igapäevaselt võtta, võib see siiski lühendada haigeks olemise aega ning muuta sümptomid leebemaks. C-vitamiinil on kehas palju kasutust. See annab meile reipa enesetunde, aitab keha kaitsta vabade radikaalide rünnaku eest, mõjub hästi naha ja veresoonte elastsusele, on oluline mitmete biokeemiliste reaktsioonide toimimiseks kehas, vere kolesteroolitaseme normaliseerimiseks, aju normaalseks funktsioneerimiseks, paremaks raua omandamiseks ning paljudeks teisteks funktsioonideks kehas.

Ameerika Optomeetria Assotsiatsioon (American Optometric Association) väidab, et C-vitamiin võib parandada ka silmakoe tervist. Täiskasvanutel, kes joovad regulaarselt apelsinimahla ja tarbivad C-vitamiinirikkaid toite, on 10-aastase perioodi jooksul ca 33% väiksem tõenäosus hallkae tekkeks.

Kui palju peaks C-vitamiini tarbima?

C-vitamiini soovituslik ööpäevane annus on 80-100 mg. Suitsetajatel on võrreldes teistega suurem C-vitamiini vajadus. Samuti vajavad suuremaid koguseid rasedad ja imetavad emad.

Millistes toiduainetes on rohkelt C-vitamiini?

Puuviljad, marjad ja köögiviljad on head C-vitamiini allikad. Rohkelt leidub C-vitamiini näiteks apelsinis, greibis, maasikas, kaalikas, papaias, kibuvitamarjades, rohelises paprikas ja tomatis. C-vitamiin laguneb kergesti valguse, hapniku ja temperatuuri toimel. Seetõttu peaks näiteks lehtkapsast, brokolit, lillkapsast, kabatšokki ja spinatit valmistama õrnalt ja vähese veega. Selliste köögiviljade kasutamisel on parimaks viisiks aurutamine, küpsetamine mikrolaineahjus või tasane segamine praadimisel.

Samas ei peaks üleliia muretsema, et meie keha ei saa nüüd tänu köögiviljade keetmisele piisaval hulgal vitamiine. Paljud toidud, mida tarbime tavaliselt toorelt, sisaldavad rikkalikult C- ja B-vitamiine (erinevad piprad, spinat, tomatid, lehtsalat). Seega tervislik ja tasakaalustatud toidulaud tagab meie kehale võimaluse omastada piisaval hulgal vitamiine ja mineraale.

Allikad: KuntoPlus, BBC Food