Mida kujutab endast AeroPress seade?


AeroPress on väga lihtne ja samas väga mänguline kohvi valmistamise meetod/vahend. AeroPressiga valmib kohv vaid paari minutiga. Vesi surutakse läbi kohvi, mille tulemusena saame rikkaliku ja maitseküllase tassikese kohvi.



Millal see loodi ja kui levinud see maailmas on?


AeroPress loodi 2005. aastal ja sellest on saamas järjest populaarsem kohvi valmistamise vahend kodudes. Lisaks on AeroPress asendamatu sõber reisidel või maal, sest see on väga kompaktne, kerge, ei purune ning võimaldab keerulistes oludes teha kohvi ilma järeleandmisteta.



Mille poolest erineb AeroPressiga valmistatud kohv muul viisil valminud kohvist?


AeroPressiga on võimalik kasutada väga erinevaid jahvatusastmeid, veetemperatuure ja läbi selle saab mängida kohvimaitsega. AeroPressiga valmistatud kohv on väga puhta ja rikkaliku maitsega.



Foto: Laura Verte

Kui kerge või keeruline AeroPressiga kohvi valmistamine on?


KERGE! Jah, seda vahendit on võimalik kasutada erinevalt (mis teebki ta minu jaoks eriliseks), aga standardõpetust jälgides on kohvi valmistamine väga lihtne. Kirsiks tordil on ka seadme puhastamine, mis on 10 sekundi töö.



Millal sina esimest korda AeroPressi kasutasid?


Minu esimene AeroPressi kogemus oli aastal 2012. Kui ma seda nägin, siis mingit sümpaatiat ta kohe ei tekitanud, sest tema disainiga ei ole peenutsetud, aga kui sellega kohvi valmistasin, sain aru, et tegemist on erilise tootega.

Tallinn Coffee Festivalil toimub Estonian AeroPress Championship.

Kas sellist võistlust on Eestis varem ka korraldatud?


Tegemist on esimese võistlusega Eestis, aga maailmas on need toimunud aastast 2008.

Kuidas see võistlus välja näeb?
12 võistlejat hakkavad võistlema üksteise vastu, et teha selgeks, kes teeb AeroPressiga parema kohvi. Tasub mainida, et ka kohv on kõikidel võistlejatel sama. Sellel aastal kasutatakse Johan & Nyströmi poolt röstitud kohvi.


Võistluse alguses loositakse välja paarid (esimeses raundis on kolmikud), kes hakkavad üksteisega võistlema. Võistlus ei käi kiiruse, vaid maitse peale, ja selleks tulevad mängu kohtunikud. Kõik võistlejad peavad serveerima oma AeroPressiga valminud kohvi võistluse korraldaja poolt antud tassi, mille põhja alla on kirjutud tema nimi. Kohtunik ei tea, kelle kohvi ta maitseb. Kohtunik hindab, milline võistleja on saanud kõige paremini hakkama kohvi maitsete väljatoomisega (see on lummav, mida kohviga teha saab). Kui kõik kolm kohtunikku on kohvid ära maitsnud, tuleb neil viidata kohvile, mis neile kõige rohkem meeldis. Enim hääli saanud kohv tõstetakse laualt üles, et näha millise võistleja poolt on antud kohv tehtud. Võitja liigub edasi järgmisesse ringi, kuni on kroonitud parim AeroPressija.



Foto: Susann Kõomägi

Kes on osalejad?


Meil on väga kirju seltskond. Võistlejate hulka kuulub ajakirjanik, analüütik pangast, kodused kohvifännid, röstija ja baristad.

Võistluse võitja saab sõita novembrikuus toimuvale World AeroPress Championship 2017 finaalüritusele Soulis.

Milline on tase Soulis, kui paljud riigid/baristad seal osalevad?


Veel ei ole täpselt teada, kui palju riike on sel aastal Soulis esindatud, aga 2016. aasta võistlusel oli kokku 51 riiki. Maailmas on väga palju leidlikke kohvientusiaste ja kindlasti on neid ka Soulis, kes hoiavad taseme kõrgel.



Kuidas sellisteks võistlusteks treenitakse?


Ilmselt iga võistleja treenib pisut erinevalt, aga peamiselt otsitakse treeningul enda jaoks õiget meetodit, jahvatust, veetemperatuuri, et kohvist saaks välja tuua parimad maitsed. Peale võistlust avalikustame me ka võistlejate retseptid/meetodid, kuidas nad kohvi võistlusel valmistasid, et inimesed kodudes saaksid uusi ideid järele proovimiseks.



Millised on Souli võistluse auhinnad?


Peamiseks auhinnaks on tiitel, au ja kuulsus. Võistlust sponsoreerivad erinevad kohvivallas tegutsevad ettevõtted ja auhinnaks on ka erinevaid kohvi valmistamiseks mõeldud vahendeid.

Esimene Tallinn Coffee Festival leiab aset 28. ja 29. aprillil Tallinna Kultuurikatlas. Üritusel saab tutvuda paljude erinevate ja eriliste kohvisortidega, kohvivalmistusviiside ning seadmetega. Festivali külastajat ootavad mõnus muusika, meeleolukas programm ja oivaline aroom. Lisaks kohvile on festivalil esindatud muud kuumad joogid nagu tee ja kakao, lisaks on avatud tänavatoidukohad ja kohvikud.