"Tahtsime Bocuse d´Or valikprotsessi hoida muutmatuna ja lasta kõikidel võistkondadel selle läbida sõltumata hetkel valitsevast olukorrast. Võistkonnad valmistusid Euroopa eelfinaaliks pingelises olukorras ja nii mõnegi ettevalmistus oli häiritud. Seda võistlust kavandades oli meil põhiplaani kõrval kaalumisel alternatiivid. Kui võistlus poleks aset leidnud, oleksime selle taas edasi lükanud ja kui oleks ilmnenud, et meil ei õnnestu võistlust füüsiliselt korraldada, siis oleksime kandidaadid välja valinud Itaalias 2018. aastal toimunud Euroopa eelfinaali tulemuste põhjal. Sellisel juhul oleks finaali pääsenud toonase võistluse 10 parimat, mis hetkel ei ole õnneks aktuaalne. Bocuse d´Or on kokkade jaoks üks pingelisemaid rahvusvahelisi võistlusi. Austades võistlejate panust ei saanud me kokkadele öelda, et pandeemiakriisist tulenevalt peaksid nad kogu töö ja vaeva kõrvale panema."

Palun täpsustage kasutusele võetud turvameetmeid. Kas võistlus on osalejatele turvaline?

"Oleme silmitsi ajaloolise hetkega, Bocuse d´Or Euroopa eelvooru ei ole kunagi sellistes tingimustes korraldatud. Kahjuks on 4 riiki osalemisest loobunud, algse 20 asemel on Tallinnas väljas 16 võistkonda. Koroonaviiruse pandeemiaga seotud piirangute tõttu ei osale üritusel Suurbritannia, Belgia, Horvaatia ja Türgi meeskonnad. Mõistame nende keerulist olukorda ja raskest otsust. See on esmakordne, et rivis on 16 võistkonda. Kui antud võistluse puhul on olnud tavapärane, et saalis on rohkearvuline ja häälekas rahvusvaheline publik, siis sel korral saab enamus üritusest osa interneti kaudu.

Saku Suurhallis on võistkonnad, nende saatjad ja korraldusmeeskond ning publiku arvuks on piirangute tõttu lubatud 750 inimest. Bocuse d´Or Euroopa eelfinaali vorm saab olema nii füüsiline kui digitaalne. Suurem osa publikust osaleb sel aastal digitaalselt. Eelfinaal on nagu otseülekandes telesaade, millest saavad paljud inimesed interneti vahendusel osa. Pandeemia tõttu olime sunnitud ära jätma kontinentaalsed eelvoorud Ameerikas ja Aasias. Ainuke kontinentaalne eelvoor, mis jäi alles on Eestis toimuv. Selle põhjal määratakse finalistid, kes pääsevad Lyoni maailma paremikku koondavale finaalile.

Võistkondade ja publiku turvalisuse tagamine on olnud antud suurürituse toimumise eeltingimuseks. Oleme loonud koostöös Eesti võimuesindajatega sanitaarprotokolli. Osalejad peavad läbima 2 negatiivset koroonatesti, millest üks tehakse lähteriigis ja teine Eestisse saabudes. Viimase testi tulemus selgub 15 tunni jooksul ja senikaua peavad võistlejad viibima hotellis. Mõlema testi negatiivne tulemus tagab sissepääsu võistlusele. Osalejate jaoks oli oluline, et ei kohandataks karantiini jäämise nõuet, sest nad kõik tegutsevad omal alal ja pikaaegsem Eestis peatumine tekitaks neile probleeme. Kõik võistlejad majutatakse ühte hotelli, neid transporditakse samas bussis ja nad ei saa kahjuks minna linnaga tutvuma. Meie eesmärgiks on minimeerida riske ja tagada võistlejate turvaline riiki sisenemine."

Millised on Teie muljed Eesti köögist? Milline on Teie lemmiksöögikoht Eestis?

Bocus d´Or on liikuva toimumiskohaga üritus, mis võimaldab tutvuda eripiirkondade kultuuri ja gastronoomiaga. Selleks, et jõuda toidumaailmas olulise riigina kaardile, tuleb edasi anda sõnumit kultuuri, tooraine, restoranide ja kokkade kohta. See on ka põhjus, miks me Eestis oleme. Eelnimetatuga on tegelenud Dimitri Demjanov, keda ma pean Eesti Paul Bocuseks. Dimitri kaudu hakkasin avastama Eestit kui gastronoomiamaad ja nüüd saab tema unistus teoks – Bocuse d´Or´i Euroopa eelfinaal toimub Eestis.

Eesti köök on minu jaoks Põhjala ja kohalike traditsioonide segu, milles on oma osa Baltikumi puudutusel ning see kõik kokku muudab siinse köögi väga eriliseks. Naturaalsus, lihtsus, hooajalisus, jätkusuutlikkus on Eesti köögi märksõnadeks. Iga kord, kui siia saabun ja näen kaunist maastikku ning metsamassiive, seostub see mulle Eesti köögiga.

Olen Eestis korduvalt käinud ja koos Dimitri Demjanoviga mitmeid restorane külastanud. Tooksin välja oma viimase toidukogemuse, üldsegi mitte vähendades eelnevaid, mis on seotud restoraniga "Juur". See oli hea näide Eestile köögist. Peakokk Kaido Metsa on tõstnud metsasaadused au sisse ja jagas selgitusi kõikide roogade kohta, mis olid segu vanast ning moodsast. Tema innovaatiline toiduvalmistamise viis pakkus üllatusmomendi, samas kõik road olid väga lihtsad ja keskendusid toorainele. Need road rääkisid enda eest ja lauanõudki olid kontseptsiooni toetavad. See oli metsast inspireeritud söögikord. Kogu toidusektor liigub toorainele keskenduvas suunas. Restorani minnes huvitab meid tooraine päritolu ja hooajalisus. Järjest olulisem on roogade lihtsus ja kvaliteetne tooraine ning kõige sellega Eestis ka tegeletakse."

Bocuse d´Or Euroopa eelvooru toimumist on ka kritiseeritud. Paljud toidusektori töötajad on pandeemia tõttu töö kaotanud, inimestel on probleeme toidu lauale saamisega. Kas suursündmuse korraldamine on sellistes tingimustes eetiline?

"Otsustasime mitte peitu minna ja oodata, kuni kriis mööda läheb. On arusaadav, et see ei pruugi juhtuda niipea. Bocuse d´Or on kokkade kogukonna jaoks on oluline et jagatakse ühiseid väärtusi ja lisaks võistlemisele saavad tippspetsialistid ideid vahetada. Paljudel on tööga seoses keerulised ajad, kuid olukorra kaardistamine ja probleemidest ning tulevikust rääkimine on samuti olulised! Olen kriisi algusajast saati kokkadega palju suhelnud ja nad väga tahavad võistlusel osaleda. Ei tohi unustada, et Bocuse d´Or on võistlus ja võistlused on alati seotud tulevikuga. Osalevate kokad saavad nii seista nende jaoks oluliste väärtuste eest!"

Bocuse d'Or Euroopa eelvooru saab otseülekandena jälgida SIIN