Eesti aasta parimaks kokaraamatuks nimetati kondiiter Kertu Lukase magusaraamat. Kertu Lukas
Täna alanud Toidumessil kuulutati välja ka 2016. aasta Eesti kõige kaunimad ja parimad kokaraamatud. Võitjaks ja Eesti parima kokaraamatu panid sellel aastal kokku Kristi Jalakas, Katrin Press ja Kertu Lukas.

TÄNAVATOIT
Autor: Britt Paju, Kadri Tran, Martin Aule

See raamat toob kodukööki Tai lärmakad tänavad, grillisuitsused Ameerika avenüüd ja põiked Euroopa isuäratavatele puiesteedele ning kaugemalegi. Teejuhtideks tänavatoidu värvikirevasse maailma on restorani Riis peakokk Kadri Tran, Estonian Burger Factory peakokk Martin Aule ning oma kodu peakokk ja köögitoimetaja Britt Paju. Raamatust leiad retsepte, mille valmistamine konti ei murra ja mida kiidavad nii maitsemeel kui ka külla tulnud sõbrad. Siit saad nippe koduste gurmeeburgerite valmistamiseks, leiad Aasia köögi lemmikud, nagu kana-satay, som tami salat ja vietnamipärane sealihasupp, aga ka indiapärased kartulikotletid, idamaised falafelid ning palju muud põnevat.


KÖÖGIVILJARIKKAD ROAD EHK KUIDAS KÜPSETADA TROOJA HOBUST
Autor: Margit Härma

Ärge ehmuge, see raamat ei räägi hobuselihatoitudest, vaid sellest, kuidas valmistada aedvilju nii maitsvalt, et ka kõige skeptilisemad „jänesetoidu“ põlgajad neid meeleldi söövad.
Kõik teavad, et aedviljad on tervislikud. Ometi söövad eestlased palju vähem köögivilja kui teiste maade rahvad. Aga pole hullu! Tervislikku toitu pakkuva kohvikuketi Mamo loojal Margit Härmal on mitmeid nippe ja kavalaid nõkse, kuidas olukorda lahendada. Kõige tõhusamaks salarelvaks on seejuures imehead maitsed!

Raamatu esimesest osast leiab lugeja toidud, kus köögivilju on lisatud roogadesse nii, et nende maitsed domineerima ei hakkaks. Teises peatükis on retseptid aedviljadega harjunud sööjatele ja kolmandas autori pere lemmiktaimetoidud. Ja siis veel valik kastmeid ja muud head-paremat. Juurde on lisatud ka siinsetes retseptides kõige sagedamini esinevate köögiviljade tutvustused, kus leidub nii praktilisi nõuandeid kui ka Tervise Arengu Instituudi selgitusi, miks üks või teine vili kasulik on.

LOE LISAKS:

TOIDURAAMATU SOOVITUS: Õpetus sellest, kuidas küpsetada Trooja hobust


SUHKRUINGLI MAGUSAD LAUAD
Autor: Kristi Jalakas, Katrin Press ja Kertu Lukas.

Kertu Lukas on kondiiter ja sommeljee, keda tuntakse ka tema kaubamärgi Suhkruingel järgi. Oma esikraamatu jaoks, mis koondab nii lihtsamaid kui ka üsna keerulisi retsepte, on ta koos stilist Kristi Jalakase ja fotograaf Katrin Pressiga kokku pannud 14 maiustustelauda. Selle raamatu eesmärk on inspireerida magusate suupistete ja serveerimisnippidega. Alati ei pea kõike otsast lõpuni ise vaaritama, vahel annavad maiustustelauale erksust ja värvi hooajalised puuviljad ja marjad või värvilistes paberites kommikesed.

“Maiustustelauad on minu kirg,” ütleb Kertu Lukas. “Temaatiliselt dekoreeritud lauale sobitatud väikesed kutsuvad ampsud on nagu muinasjutt. Kelles küll ei ärkaks säärase laua ees seistes maias sisemine laps, kel nägu tahtmatult naerule tõmbub. Väikesed detailid ja pühendumus jäävad külalistele kauaks meelde.”