Glögi.
"Läbi aastate on eestlaste populaarseimaks jõulujoogiks olnud kahtlemata glögi, olgu siis alkoholiga või alkoholivaba. Olles igapäevaselt baarileti taga, kuulen talvehooajal enamasti ikka: “Palun mulle üks kuum glögi - mandlilaastude, rosinate ja kaneelipulgakesega.”

"Glögi on ideaalne jõulujook, mida on kokteilil keeruline esipositsioonilt nihutada. Võib-olla suudaks glögile konkurentsi pakkuda õunamahl koos “kangemaga”, samuti toimiksid jõulukokteilina ka kuumutatud džinn või rumm, mille sees on ürdid ja vürtsid - kaneel, erinevad piprad, nelk, tähtaniis - koos puuviljatee tõmmisega."

Kas jõulujookide puhul saab rääkida trendidest?

"Jõuluperioodil kasvab hüppeliselt kakao ja erinevate maitseteede tellimine. Mõned aastad tagasi oli väga menukas chai-latte, mis nüüd on populaarsuse minetanud."

"Kangest alkoholist ei saa mainimata jätta paljude talvist lemmikut Jägermeistrit, samuti on aegumatu klassika Vana Tallinn. Usun, et talvel pühitakse nii mõneski majapidamises sellelt pudelil tolm maha ja tuletatakse meelde selle alkoholi talviseid maitseid. Soovitan proovida Vana Tallinn Winter Spice´i , mida võiks nautida jää ja paari apelsiniviiluga. Selliselt tulevad esile vürtside parimad nüansid - ingveri värskus, muskaadi tummisus, kardemoni ja kaneeli hõrkus."

Ning peolauale sobib alati ka jahutatud mullijook, kas šampanja, prosecco või hea cava.

Mis on näiteks sel aastal populaarne?

"Populaarseks on saanud erineva maitsega glögid, nii valged kui punased. Proovitakse mängida erinevate maitsetega, tuues sisse mustika, jõhvika, vaarika jt erinevaid kombinatsioone. Usun, et see jook ei kao meil jõuluperioodil mitte kuhugi ja mitte kunagi."

"Hooajaliselt on populaarne kakao, mida jõulude paiku palju tellitakse. Tooksin välja ka tee, eelkõige puuviljatee, millele onlisatud mõni vürts, kaneelipulk või tsitruse nüanss."

Kas jõulujookide juures on tunda ka piparkoogi maitset ja vürtse?

"Absoluutselt on, sest see ongi üks osa jõuludest! Piparkoogi maitse avaldub ennekõike glögis ja mõningates kokteilides. Maitsete imiteerimiseks on jookide juures võimalik kasutada siirupeid ja see käib ka piparkoogi maitse kohta."

"Jõulujookides kasutatakse kaneeli, nelki, kardemoni, tähtaniisi, ingverit ja muskaatpähklit ning erinevad piprad. Mainimata ei saa jätta ka vaniljet. Olulist rolli mängib jõulujoogis ka apelsin."

Red Lady

4 cl Dzinni (Hernö Old Tom Gin)

1 cl Maraschino, Cherry liqueur Luxardo

1 cl Dry Vermouth Carpano

4 cl Aloe Vera King naturaalne mahl

1 cl Sidrunheina siirup (Monin)

1 tl Sidrunihape Santa Maria

I found my peace

4 cl Calvadosi (Pere Magloire V.S.O.P)

1,5 cl Portveini (Calem 10 Years Old Porto)

1 cl Espresso Stout Beer (Õllenaut, Kuukõndija)

1 cl Vahtrasiirupit (Vertmont)

2 cl piima (Alma)

1 munakollane

Kõik koostisosad sheikida läbi. Portveini võib ka asendada glögiga.

Kaunistuseks põdrasammalt võib šokolaadi, apelsini vms.

Granaatõuna prosecco

Granaatõuna Prosecco
6 cl proseccot

2 cl granaatõuna mahla

2 cl apelsini likööri (nt Cointreau)

Kaunistuseks granaatõunaseemneid või vaarikaid.

Serveeri kokteili veiniklaasis. Lisa proseccole granaatõunamahl, Cointreau ja sega.

Glögilaadne jõulujook

Õunamahl

Aniis

Nelk

Mandlid

Tähtaniis

Roseepipar

Kaneel

Puuviljatee

Kuivatatud õunad

Kõiki koostisaineid vali oma maitse järgi.

Pane suurde potti õunamahl, lisa erinevaid vürtse - aniisi, nelki, tähtaniisi ja roseepipart ning kaneeli. Lisa puuviljatee ja kuivatatud õunatükid. Aja kõik koostisosad kuumaks. Kui soovid alkoholiga versiooni, siis lisa nt rummi, Vana Tallinnat või muud alkoholi.

Lihtne jõulupunš

Jõulupunš.
2 klaasi apelsinimahla

2 klaasi jõhvikamahla

1 klaas ananassimahla

1 klaas Ginger Ale´i.

Kõik koostisained segada, lisada jää ja apelsiniviilud.


Mihkel Kahn
on Eesti Baarmenite Meistrivõistluste võitja 2019 ja Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni liige.