Leedu toob välja nüansid, mida kala valides peaks alati silmas pidama – uimed, silmad, lõhn ja visuaal. Oluline on, et kalal ei oleks küljel lohku ja see ei tohi olla kuivanud. Ta lisab naerdes, et restorani jõudev kala on nii värske, et sellega peab enne toiduvalmistamist läbirääkimisi pidama, et see üldse noa alla tuleks.

Ku-Kuu menüüs on nii puhastatud kui ka puhastamata kala, mida kliendid saavad ise suupäraseks sättida ja suverestorani puhul pole ka muret, et see ära jahtub.

Leedu räägib, et suve jooksul saab ta paar korda klientidelt luude osas võtta.

"Kes natukenegi kalasööja on saab ka aru, et kui lesta peaks ära fileerima, siis see oleks rumalus. Lõigates jääb palju liha ja rasvakihte luude külge ning selliselt jäädakse põhilisest mõnust ilma. Luud kuuluvad kala juurde, ilma selleta oleks see vihmauss, ütleb ta naerdes.

Kas on juhtunud, et kala süües on kellelegi ka kalaluu kurku kinni jäänud?

Kuna pakume ka haugi ja linaskit, kus on palju peenikesi luid sees, siis hoiatame eelnevalt kliente. Selles mõttes on algajale söömiseks sobiv kala tuulehaug – ilusad rohelised luud ja valge liha. Head kala tuleb õppida sööma ning ettevaatus tuleb ka abiks!

Mida maitsvat presidentidele serveerisite?

Pakkusime ahvenat ja siiakala äkist. Viimane oli juba varasemalt Ku-Kuu menüüs ja see on eriline ka selle poolest, et antud roaga on võidetud Saaremaa parima kalatoidu tiitel. Mõned väikesed detailid roa puhul siiski muudeti. Magustoiduks oli dekonstrueeritud Pavlova kohalike maasikatega.

Toidud serveeriti spetsiaalselt Ku-Kuu restorani jaoks valminud suurtel mererohelist tooni keraamilistel nõudel, mille sünd sai aastaid tagasi alguse koostööst Eesti Kunstiakadeemia keraamikaosakonnaga. Lapikut kivi meenutavate vaagnatega varustab restorani nüüd Kuressaare Ametikool ja peakokal on hea meel, et keraamikud üllatavad igal aastal mõne uue nüansiga, olgu nendeks siis kiilid, merelained või kalad.

Leedu tänab Muhu kalureid, kes restorani presidentide külaskäigu eel kalaga varustasid.