Me kõik mäletame hästi, kui eksport hakkas kevadel kiiresti langema, laod said toodetest triiki täis ja pinge leevenes suveks küll veidi, kuid sügis on olnud taas ärev.

"Õnneks ei ole kaupade liikumine enam piiratud, küll on aga saanud "pihta" hinnad," nendib Kivine.

Ta tahaks siinkohal ka riigi suunas näppu viibutada, sest suurtele ettevõtetele toetused ei laiene.

"Isegi peagi ilmavalgust näha saav maaeluministeeriumi ekspordimeede on suunatud just väikestele ja keskmistele ettevõtetele. Suurte tööstuste taga on aga palju põllumehi ja nende sissetulek," muretseb ta. Eestist välja müüakse selles tooterühmas kõige enam piimapulbrit, võid ja jogurtit.

Kõige enam müüakse grupi piimatooteid Soome ja Lätti, kolmandal kohal platseerub juba teist aastat järjest Bulgaaria.

„Alates järgmise aasta 1. jaanuarist hakkab Nordic Milk kontserni piimavarujaks. Põllumehe jaoks muutub koostöö selgemaks, sest tema jaoks on nüüd üks suur piimavaruja, mis on nende koostööpartner, varustades piimaga nii Farmi kui Tere tööstusi,“ selgitas Ülo Kivine. „Nordic Milki alla viiakse kõik tarnelepingud ning tulevikus soovime kõik suuremad ostud korraldada edaspidi ühishangetena Nordic Milki kaudu.“

Tere AS ja AS Farmi Piimatööstus kuuluvad sel suvel moodustatud Eesti juhtiva piimatööstusettevõtte Nordic Milk OÜ alla, mille konsolideeritud turuosa värskete piimatoodete turul on 40 protsenti ning tootevalikusse kuulub ligi 400 erinevat piimatoodet. Piimatööstused Jõhvis, Põlvas ja Viljandis varuvad iga päev 500 tonni piima. Lisaks kohalikule turule eksporditakse toodangut 25 erinevasse riiki ning neljas tootmisüksuses ja peakontoris töötab kokku 550 inimest.