Konkursi võitja selgitamisel osaleb traditsiooniliselt ka rahvas, kes saab kuni 12. oktoobri keskpäevani Toiduliidu Facebooki lehel oma lemmikkandidaadi poolt hääletada. Võitja kujuneb rahvahääletuse ja liidu juhtkogu hindamistulemuste põhjal. Võitja kuulutatakse välja maailma toidupäeval 16. oktoobril.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul annab konkurss võimaluse tänada ja tunnustada neid inimesi, kes on suure osa oma karjäärist ja tööelust ka Eestimaise toidukauba tootmisesse ja arendamisesse panustanud. „Eesti toidutööstustel on palju, mille üle uhke olla ning üks on kindlasti need pühendunud inimesed, kelle käe all eestimaine toit valmib,“ sõnab Potisepp.

„Sel aastal lõppvooru jõudnud kandidaadid on kõik ka näidanud meeskonnaliikmetena üles tõelist toetust ja kiiret otsustusoskust kevadises eriolukorras töötades, mis omakorda annab märku sellest, kui asendamatud on sellised sädeinimesed Eesti toidutööstuste hea käekäigu eest hoolitsemisel,“ täiendab Potisepp.

Scanola Baltic kontorijuhataja Janne Birk.

Üks selliseid ongi Olivia brändi all rapsiõli tootva Scanola Baltic kontorijuhataja Janne Birk, kes on ettevõttes töötanud juba 19 aastat. Ostujuhi assistendina alustanud Janne tegeleb tänaseks ka personali-, raamatupidamis- ja turundusteemadega, olles kujunenud meeskonna tõeliseks tugisambaks. Janne Birk seisab hea, et kõigil on alati tahtmine tööle tulla, motiveerib töötajaid panustama ja on hea meeskonna hing. Niisamuti hoolitseb Janne ka väljaspool tööd selle eest, et Jõgevamaa ettevõte kohalike seas silma paistaks – just Janne algatusel ja eestvedamisel toetatakse kohalikke sündmuseid ja spordivõistlusi ning osaletakse teisteski kogukonnaprojektides.

Lunden Foodi arendusdirektor Vambola Moores.

Valmistoidutootja Lunden Food arendusdirektor Vambola Moores on tõeline toidugurmaan ja –fänn, kes toob aasta-aastalt värskeid mõtteid ka valmistoidumaailma. 2008. aastal ettevõttes peakokana alustanud Vambola on tänaseks arendusdirektor, ta on loonud tootearenduse osakonna ja toimiva köögimeeskonna ning aidanud luua tootmisstruktuuri ja arendada ettevõtet selliseks, nagu see täna on. Vambola on liialdamata panustanud Lundeni arengusse tuhandete retseptidega. Kirglik BBQ huviline Vambola on mitmekordse Eesti meistermeeskonna kapten ning osalenud ka rahvusvahelistel BBQ võistlustel. Abistamine, õpetamine ja inspireerimine on Vambolal hinges, ta on juhendanud mentorina alustavaid ettevõtteid, andnud kokandustunde ning jaganud noortele esmaseid kokandusteadmiseid.

Tere piimatööstuse Põlva tootmisüksuse tootevalmistaja Kadri Arjukese.

Tere piimatööstuse Põlva tootmisüksuse tootevalmistaja Kadri Arjukese on piimatoodete valmistamisega tegelenud juba 40 aastat. Piimandusharidusega Kadrile pakub valitud amet siiski endiselt huvi ja väljakutseid. Samuti on Kadri Põlva tootmisüksuses omamoodi mentoriks noorematele – ta teeb kõik endast oleneva, et iga uus töötaja omandaks vajalikud teadmised ning sulanduks kollektiivi. Lisaks tootevalmistaja oskustele toimetab Kadri vajadusel ka süsteemioperaatori või pesuoperaatori ülesannetes – kõik selleks, et anda endast parim, et eestlaste toidulauale jõudvad piimatooted oleksid suurepärase kvaliteediga.

Saaremaa lihatööstuse tootmismeister Ave Kuusk.

Saaremaa lihatööstuse tootmismeister Ave Kuusk on tootmisosakonna tööd korraldanud viimased 23 aastat, kuid lihatööstuses on Ave olnud juba alates 1986. aastast. Rahuliku ja sõbraliku Ave positiivsus innustab ka teisi töötajaid, samuti on Ave alati valmis kolleege abistama ning on jalad-maas suhtumisega kiire probleemide lahendaja. Ave on hea meelega nõus nooremate kolleegidega jagama oma pikaajalist teadmiste pagasit, olgu selleks siis nii teoreetilised teadmised kui praktilised töövõtted, mida tal 34 lihatööstuses veedetud aasta jooksul on rohkelt kogunenud. Tema eeskujul on ettevõttes tööl olnud ka tema pereliikmed – abikaasa, lapsed ja vennad.

Valio tootearendusspetsialist Tiina Korjus.

Valio tootearendusspetsialist Tiina Korjus on Laeva meiereis töötanud alates 2001. aastat, panustades pea 20 aastat kodumaiste piimatoodete arendamisesse. Näiteks on tema käe all valminud hõrgud Alma Pudingud, Muah koorejogurtite seeria ja mitmed dipikastmed. Tiina on näide töös õppijast, kes on sihikindlalt ja järjepidevalt tegutsenud iseenda arenguks ja täiendamiseks – näiteks täiendab ta end rahvusvahelistel messidel, kuid katsetab ka laboris uute maitsetega. Tiina on olnud õpetajaks ja juhendajaks ettevõttesisesel töötajate sisseelamiskoolitustel, samuti on Tiina ikka see kogenum kolleeg, kes on mentoriks uutele tootearendusvaldkonna spetsialistidele. Tiina käe all õppinud tootearendajaid töötab kaugemalgi kui Eestis.

Selleaastaste „Südamega tegija“ kandidaatidega saab alates tänasest, 28. septembrist tutvuda lähemalt Toiduliidu Facebooki lehel ning 12. oktoobrini saab sealsamas oma lemmikule ka hääle anda.

Seejärel asub kandidaate hindama taas Toiduliidu juhtkogu, kes valib välja toidutööstuse „Südamega tegija“ tiitli võitja. Võitja puhul hinnatakse lisaks töötaja staaži pikkusele ka seda, kuidas kandidaat on panustanud ettevõtte arengusse, töökeskkonda ja -kollektiivi, kuidas ta on nii enda oskusi arendanud kui ka nooremaid kolleege välja õpetanud.

Tänavu valitakse toiduainetööstuse „Südamega tegijat“ juba kuuendat aastat – möödunud aastal omistati tiitel Gustav Cafe peakondiiter Õie Pritsonile.

Millest Oma Maitse värskes numbris juttu saab vaadata SIIN