Parimate pitsakohtade nimekirjas platseerus 2. kohale uue tulijana Austrias, Viinis asuv Enopizzeria Via Toledo, kus toimetatakse Francesco Calò käe all.

3. kohaga tunnustati Pariisis asuvat Gennaro Nasti pitsarestorani Bijou.

Suurbritannia on parimate pitsakohtade TOP 50-s esindatud kaheksa söögikohaga, järgneb Prantsusmaa 6 ja Hispaania 5 söögikohaga.

Belgiast, Saksamaalt ja Venemaalt jõudis nimekirja 3 söögikohta ja Taani, Rootsi, Šveits, Soome, Iirimaa ning Poola on ära märgitud 2 söögikohaga.

Austria, Hollandi, Norra, Portugali, Ukraina, Tšehhi, Serbia, Ungari ja Rumeenia kõrval on esindatud Kaja Pizza Köök Eestist.

Kaja Pizza Köök on Tallinnas, Pelgulinnas asuv söögikoht, kus väärtustatakse traditsioone. Olulised on autentsus ja ajalooline järjepidevus. Kaja nimeline söögikoht asus samal aadressil juba enne II maailmasõda. Peale kolme tegutsemisaastat saab peakokk ja omanik Andrei Lesment öelda, et sihikindel tegevus tõi teist aastat järjest äramärkimise Euroopa 50 parima pitsakoha hulgas. See on tunnustus, mis võib uhkusega kaugustesse kajada!

Kuidas Kaja Pizza Köök Euroopa 50 parima pitsakoha nimekirja pääses?

Andrei Lesment, kes varasemalt 20 aastat Londoni restoranides töötanud, millest mõni Michelini tärnigagi tunnustatud, ütleb, et ta on alati leivaküpsetamisest võlutud olnud. Kuuldus tema avatud pitsakohast levis ja Euroopa parimaid pitsakohti ritta sättiv portaal 50toppizza.it saatis talle osalemisankeedi. Andrei valmistas tutvustava video ja läkitas selle koos pitsataina retseptiga korraldajatele ning sai osalemiskinnituse. Ta ütleb, et korraldajad saatsid kohale spetsialistid, kes käisid tähelepanekuid tegemas, lisaks külastavad "pitsaspioonid" söögikohti ka etteteatamata.

Euroopa 50 parima pitsakoha hulka pääsemine ja selles nimekirjas püsimine on keeruline. Andrei on jälginud kaasnominentide tegevust ja ütleb, et paari viimase aasta nimekirju vaadates on näha, et ca 40% nendes märgitud pitsakohtadest enam ei eksisteeri. Lisaks muudele asjaoludele mängib selles oma osa ka koroonaviiruse pandeemia.

Kuidas sünnivad Kaja Pizza Köögi parimad palad?

Andrei ei pane pitsapõhjaks pärmi, vett, soola ja jahu kokku, vaid eelistab traditsioonilist viisi. Entusiastlik pitsameister käis haputaina valmistamist Napolis õppimas ja see valmib aeglase käärimisega loodusliku juuretisega, mis on tervisesõbralikum, sest selles on säilinud valgud. Kõhule ja tervisele teevad head ka Kaja Pizza Köögis ligemale 80% ulatuses kasutatav orgaaniliselt kasvatatud tooraine ning kohalikud köögiviljad.

Autentse Napoli pitsa valmistamiseks on vajalik puuküttega ahi, mille temperatuur ulatuks 500 kraadini. Pitsa valmib sellises kuumuses ülikiirelt, seda küpsetatakse 485 kraadi juures ja kõigest 60-90 sekundiga. Kõrge temperatuur on oluline taina korralikuks kerkimiseks.

Suur, ümar ja kuumust õhkav puuküttega ahi troonibki uhkelt keset söögikohta ja selle tuppa saamiseks oli vaja koguni üks sein maha võtta.

Andrei on saanud pöördumisi Kaja Pizza Köögi filiaalide avamiseks ka väljaspool Eestit, kuid autentsuse säilitamiseks on ta sellest keeldunud. Ta on uhke, et tema juhitud pitsakoht sai teist aastat järjest tunnustuse.

"Pitsade valmistamisega rikkaks ei saa, see on kirg! Mitte kõigile ei ole meeltmööda varahommikul ärkamine, et kella seitsmest eelmisel õhtul valmis segatud ja fermenteeruma pandud tainast lõikuma hakata," ütleb ta.

Pitsatainas ja tainarull ei ole sõbrad

Pitsatainast ei rullita, vaid venitatakse. Napoli meistrid toimetavad sellega nii, et küps pitsa pole keskelt paksem kui 3 mm ja servadest 1-2 mm. Omaette oskus on ka taina keerutamine õhus, mis on vajalik tainale hapnikku andmiseks.

Vaata videost, kuidas pitsameister Muhammad tainast vormib!

Millest Oma Maitse värskes numbris juttu on, saab lugeda SIIN