Kääritamine on süsivesikute muundamine anaeroobsetel tingimustel (st ilma hapnikuta) alkoholiks ja süsinikdioksiidiks või orgaanilisteks hapeteks, kasutades pärmseeni või baktereid või mõlemaid. Näiteks on õlu, juuretisega leib ja salaami on võimalikud ainult kääritamise teel, vahendab portaal Eatsmarter.com

Hapendamise käigus toimub toiduainete biokeemiline muutmine, kasutades selleks mikroorganisme ning nende ensüüme. Selle tulemusena säilib toit kauem ning sünteesi tagajärjel tekivad inimorganismile vajalikud seedeensüümid, B-grupi vitamiinid, oomega-3-rasvhapped ning mitmesugused probiootilised tüved. Kõik need kasulikud ained aitavad muuhulgas ennetada soolevähki ja -põletikku ning leevendada näiteks laktoositalumatust, kirjutab Ardi Ravalepik portaalis Paleo.ee

Fermentatsioon pole mitte ainult traditsiooniline, vaid ka äärmiselt kasulik ja lihtne toiduainete säilitamise viis. Tänu sellele valmib nii kohalik hapukapsas kui ka kimchi. Kõigil kääritatud toitudel on ühine omadus, neil on erilised maitsed, mis varieeruvad pikantsest ja hapust kuni tuliseni. Lisaks tervislikkusele ja maitsele on käärimisprotsessiga loodud uued tekstuurid ning värvid ka üheks põhjuseks, miks kääritatud toite sagedamini nautida.

Kääritatud köögivilju on traditsiooniliselt hoiustatud savinõudes, kuid keeratava kaanega purgid sobivad selleks samuti hästi. Tähtis on, et neid saaks hermeetiliselt sulgeda. Kääritatud toiduaineid tuleb hoida jahedas, kuna see peatab käärimisprotsessi. Ideaalne on külmkapp või jahe kelder.

Hapukaid hõrgutisi on väga lihtne ise valmistada. Kapsa või muude köögiviljade kääritamine on ka algajale jõukohane. Vaja on ainult puhtaid, suletavaid anumaid, soola, vett ja loomulikult meelepäraseid köögivilju. Protsess on üldjoontes sama: köögiviljad puhastatakse ja asetatakse seejärel mõneks päevaks toatemperatuuril soolvette.

Traditsioonilise Korea hapukapsaroa kimchi valmistamiseks leotatakse Hiina kapsast esmalt soolvees, et hävitada kahjulikud bakterid. Järgmisena muudavad piimahappebakterid suhkrud ja süsivesikud piimhappeks, mis säilitavad juurviljad ja annavad neile terava maitse.

Piimhappes konserveeritud toitudel on lugematu arv kasutusviise. Kimchi on ramenis ja pelmeenide täidisena hea, aga suurepärane ka koos kala ja lihaga.

Nagu paljusid toite, saate ka kääritatud köögivilju julgelt kombineerida. Head katsetamist!