Vaata galeriid!

Veel rääkis toitumisnõustaja, et talle meeldivaks üllatuseks otsustasid paljud juhendajad tutvustada lastele toidukomponente eraldi ja rääkisid nende toiteväärtusest. „Näiteks uuriti kala sisikonda — miks kala vajab lõpuseid, ujupõit jne. Samuti õpiti kala ise puhastama. Selline terviklik ja integreeritud lähenemine on lastele huvitavam, mängulisem ning jääb rohkem meelde. Lapsed õpivad aru saama, et kala ei tule ainult poest, kus ta on juba fileeritud, ilus roosa ning plastpakendis, vaid et kalal on ka pea, selgroog ja saba, mis on vajalikud looduses hakkamasaamiseks. Ja ka nendest on võimalik maitsvaid ning tervisele kasulikke roogasid valmistada.“

„Banaani puhul ei laekunud eelduste kohaselt kõige rohkem smuutiretsepte, vaid hoopis olid popid erinevad küpsetised — eriti banaanipannkoogid,“ märkis Merisalu. „Lastele ikka meeldib kokata just magusaid asju: vahvleid, kooke, muffineid, pirukaid. Bataadi kategoorias aga jaotusid retseptid kaheks: pooleks esitati soolaseid kui magusaid bataadiroogi.“

Toitumisnõustaja kinnitusel oli tore näha ja lugeda, et nii paljude retseptide juurde oli kirjutatud, mida bataat, banaan ja kala toitainete profiililt sisaldavad ning miks need meile kasulikud on. „Sellised teadmised peaksidki käima kooli kokkamisprojektide juurde, sest nii tekib lastes rohkem huvi kasulike toiduainete vastu ja tõuseb isu tervislike toitude järele. Samuti oli südantsoojendav ja lootustandev näha, et paljud retseptid olid tehtud ise tervislikumaks. Kas siis oli valge nisujahu asendatud tatrajahuga või täistera variandiga. Soolaste roogade kõrvale pakutavad salatid olid tehtud näiteks värskest hapukapsast või rohelisest.“

Võiduretseptidest rääkides tõi Merisalu esile ka retseptide toidustilistikat ning laste oskust pildistada valmis rooga kauni ja maitsvana. „Esikolmiku retseptid olid inspireerivad ning neis oli näha julgust teha asju teistmoodi. Samuti olid need väga stiilselt ülespildistatud või tehti hoopis silmad ette ägeda videoprojektiga. Soovin tänada tublisid õpetajaid, huviringide juhendajaid ja lapsevanemaid!“

Vaata videoid ja retsepte siit:

Ülenurme Gümnaasium retseptiga „Bataaditortiljad kanaga“

Tabivere Põhikool retseptiga „Eestipärased sushid kruupide ja heeringaga“

Tarvastu Gümnaasium retseptiga ,,Kevadine kohalik koha”

„Rimi retsepti meistriklassis“ osales tänavu 53 erinevat põhikoolide klassi, huvikooli, ringi või klubi. Võitjakool sai auhinnaks 1000 euro suuruse rahalise preemia klassitegevuste (nt. ekskursiooni, õppevahendite) tarbeks. Teist kohta auhinnati 800 euro ning kolmandat 500 euroga.