"Täisteratooted leiavad üha tihedamini tee eestlase toidulauale, mille üheks põhjuseks võib pidada väga laia tootevalikut, mis tähendab, et igaüks leiab endale meelepärase pagaritoote," sõnas Potisepp.

„Kui inimesel ei ole teraviljale vastunäidustusi võiks täistera olla üheks osaks päevasest toidumenüüst. Täistera pagaritooted on head energiaallikad, mis sisaldavad palju kiudaineid, vitamiine, antioksüdante ja mineraale. Aeglaselt imenduvate süsivesikutena kõigutavad nad muuhulgas veresuhkrutaset võimalikult vähe, mistõttu ei pea neid vältima ka kaalulangetajad. Õiges koguses tarbituna on täistera pagaritooted väärtuslikuks toidugrupiks eestlaste toidulaual,“ selgitas Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse esimees Ketlin Jaani-Vihalema.

Jaani-Vihalem märkis, et levinud arvamus on, et täisteraleib on see, kust võib leida suuremaid seemneid või teri, mis on justkui tervel kujul.

"Tegelikult on täistera pagaritootel teine tähendus – ta on tehtud täisterajahust, milles on alles hoitud kõik viljateras leiduv kasulik." Jaani-Vihalem lisas, et seevastu rafineeritud jahude puhul on mõned viljatera osad, nagu näiteks tera kest ja idu eraldatud ning seetõttu on kaduma läinud ka palju kasulikke toitaineid.

Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks, kiudained aitavad kaasa sooletalitlusele, B-grupi vitamiinid toetavad normaalset närvisüsteemi talitlust, tõstavad stressitaluvust, parandavad nägemist jpm, antioksüdantidel nagu E-vitamiin on vähkkasvajate vastane toime.

Vaata "TÄISTERAVILJA VÕILEIB RUKOLA JA KITSEJUUSTUKREEMIGA" retsepti siit!