• BBQ on toidu (eriti liha) aeglane küpsetamine spetsiaalses veevanniga varustatud ahjus, suhteliselt madalal temperatuuril (∼70-120°C) suitsuses ja niiskes keskkonnas. BBQ liha omandab kergelt suitsuse maitse ning on tänu aeglasele valmimisele mahlasem kui grill-liha!
  • Grillimine on küpsetamine hõõguvate süte kuumuses, st soojuskiirguse mõjul. Grillides tekib lihale ilus pruunistus kõrge ja kuiva kuumuse mõjul, seetõttu tuleb pöörata tähelepanu liha mahlasuse, meeldiva aroomi ja välimuse säilitamisele.


Lahtiseletatud terminoloogiast tegelikult sõltubki, millist ahju tuleks eelistama hakata – üldjuhul saab iga ahjuga nii grillida kui BBQ valmistada, aga parimaks tulemuseks on ikkagi vaja spetsialiseeruda. Selge on see, et grillida on võimalik kõigega, selleks peab olema vaid kogemus, tunnetus ning oskused tajuda, kuidas liha ja ka muud toorained kuumuses valmivad. Teine suurem valik tuleb teha selles osas, kas eelistada gaasigrilli või söegrille. Elektrigrillid võiksid sellest valikust üldse välja jääda.

Kõik professionaalid ning kokad mainivad aga kui ühest suust, et alati tuleks eelistada söegrilli, sest ka kõige nigelama UFOga on võimalik saavutada äärmiselt mõistlik tulemus, gaasigrillide puhul aga ei tea enne esimest kasutamist kunagi, kas masin on õigesti ehitatud või on tehtud vigu – peamine gaasigrillide viga seisneb liiga suures kaanekubatuuris, mis ei luba tekkida teravamal kuumusel vaid tekitab hoopis haudumisefekti.

Suurima võidukäigu ongi viimastel aastatel teinud mainitud keraamilised grillahjud (Kamado Joe, BigGreenEgg, Primo ja teised), samuti on positsiooni veelgi tugevdanud kuppelgrillid ja tünn-smokerid (Weber, Pro-Q). Oluliselt on oma turuosa kaotanud aga korstendega BBQ- ja grillahjud. Gaasigrillide osatähtsus on oluliselt kasvanud, samas tõelised grilligurmaanid eelistavad ikka söegrille ja BBQ ahjusid. Maailma juhtivaks grillibrändiks on jätkuvalt Weber, järgnevad GrandHall, Napoleon, Campingaz, Broil King.

Turule on toodud ka hulgaliselt põnevaid grillitarvikuid - ürdikraanulid, puidust grillpaberid (wraps) ja -plangul. Vahepeal kogus hoogu grill-briketi kasutamine, kuid tänaseks on tõelised profid kvaliteetse grillsöe peale uuesti tagasi läinud

Peakokad eelistavad keraamilisi grille

Restorani Konrad ja Palace hotelli peakokk Andrus Laaniste, kelle köögiski seisab keraamiline roheline muna mainib, et grillimisel on ülitähtis see, et sa tunned konkreetse grilli hingeelu - igal aparaadil on see erinev ja kindlasti tuleks teha ära rahulikumas rütmis prooviküpsetus, ennem kui suuremat kogust liha grilliõhtul ette võtta.

“See võib olla vägagi riskantne tegevus. Igal grillil on omad plussid-miinused. Kui naudid just kogu grilliprotsessi - alates grilli puhastamisest, ettevalmistamisest, ülessoojendamisest, erinevatest tehnoloogiatest ja ületamatust maitsest/lõpptulemusest - siis on kindlasti mõistlik otsus keraamiline söegrill nagu Big Green Egg. Erinevad suurused, hulga lisavarustust, kvaliteetne järelteenindus.
Kui on oluline mugavus ja kiirus, siis võidab muidugi gaasigrill. Elektrigrill on ilmselt veel kiirem ja mugavam, aga seal pole peaaegu üldse seda nii nimetatud "elava tule maitset", lisab peakokk.

Ööbiku Gastrotalu peremees ning Big Green Egg grillide levitaja Ants Uustalu assisteerib mainides, et tema jaoks on keraamilised grillid rohkem kui grillid - nende kasutusvõimalused, lihtsus ja mobiilsus on midagi, mida teised grillitootjad pole suutnud veel pakkuda.

“Keraamilised grillid sobib tõesti kõigeks, tegu on aparaatidega, mida võiks nimetada ”Mees nagu orkester”. Kui midagi ei saa sellega teha, siis peab iga kasutaja ise enne peeglisse vaatama, kui grilli kiruma asuma,” lisab Uustalu.

Aga grillidest, mis milleks sobib ja miks mida eelistada:



Keraamilised grillid

Keraamilised grillid on hetkel hitttooted, kuid tähele tuleb panna seda, et tegemist on selgelt edasijõudnud grillija “mängukanniga”, mida tuleb osata kasutada. Loomulikult on tegemist väga hea ja mugava ahjuga, millel küpsetamist ei sega tuul, kuna grill on hermeetiline, mille kogu konstruktsioon on üles ehitatud kuumustsirkulatsioonile, mistõttu valmivad lihad ühtlaselt. Keraamilises grillis on võimalik tänu hermeetilisusele küpsetada liha samadel sütel kuni 12 tundi jutti, samal ajal, kui muid BBQ ahjusid tuleb kütta tihti iga tunni tagant.

Keraamilisi grille peab nagu öeldud oskama kasutada – kaant ei tohi tugevalt kinni kolksutada, kuna võib puruneda, talvel ei tohi grilli valada söestarterist tulikuumi süsi, samal purunemisohu tõttu. Samuti tuleb peale pikka kaane all “haudumist” seda kergitades olema ettevaatlik – ootamatult suur hapnikutulv lööb kaane vahelt välja leegi.



UFOd

Kui osta saab vaid ühe grilli, tuleks selleks valida universaalne metallgrill ehk UFO. Tegemist on lollikindla ning alati toimiva grilliga, mis annab võimaluse ka oskuste ja teadmiste korral BBQ'd valmistada. Räägime siin loomulikult kvaliteetsetest UFOdest, millele on külge ehitatud korrektsed manipuleeritavad õhuaugud, korrektselt sulguv kaan ning tugev ja mitte roostetav konstruktsioon.



Gaasigrillid

Gaasigrille peetakse kõige mugavamateks grillideks maailmas, nende valmisseadmine “tööks” võtab vaid mõne minuti ning koristamismuret peaaegu ei ole. Gaasigrille eelistavad harvemini grillivad inimesed ning need kes elavad kas kortermajas või tihedama asustusega elurajoonides, kus tihe söeving võib tekitada tüli naabritega. Tehnilisest poolest tuleb gaasigrillidega olla väga valiv ning eelistada tuntumaid brände – gaasigrilli kaane kubatuurist sõltub grilli kvaliteet ehk kas toimub grillimine või hautamine.





“Sarvikud”

Viimasel kümnel aastal väga populaarsed kahe korstnaga grill-BBQ masinad on tänaseks aga iganenud ning langenud ka välja professionaalsete grillijate arsenalist. Põhjuseid on selleks kaks – keraamiliste grillide turuletulek ning fakt, et “sarvikut” tuleb tihti ja pidevalt toimimiseks kütta. Loomulikult ei tasu kodudest seda grill nüüd minema visata – tegu on selgelt toimiva asjaga.




Sašlõkivannid ja rennid

Vanakooli grillivahendid pakuvad ka täna kindlasti nauditavat tulemust, eriti kui on soov saada
pärit lihatraditsiooni mekki – tugevalt suitsust ning krõbeda koorega kiirelt valminud liha. Professionaalid eelistavad aga igapäevaseks tegevuseks kindlasti kaanega grille, mille puhul on võimalik tulemusi ette ennustada ning valmimist paremini manipuleerida.




Kohvrid ehk elektrigrillid

üsna vähe kasutust leidnud elektrigrillid on aga populaarsed USAs ning eriti tubaseks kasutamiseks – pole sütt, pole lõket, pole leeki ehk pole haisu ja tahma. Teevad oma töö korrektselt ära, kuid nagu ka varasemal mainitud – sellel grillil puudub täielikult see õige “söemekk”!