Kui aga naasta korraks selle grillimise kui mõtteviisi idee juurde, siis nagu restorani minek ei ole vaid söömine, vaid terviklik aktsioon, mis algab riietumise ja toidukoha poole minemisega ning ideaalselt lõppeb koos einekaaslasega sängi pugedes, on ka grillimine tegevus, mida tuleb vaadata holistlikumalt. See algab planeerimisest, ettevalmistusest, läbimõeldud kavandamisest ning alles seejärel reaalsest sütel toidu valmistamisest ja selle nautimisest. Mainitu vahele mahuvad enamasti ka mõned kokteilid, kopsutäied suitsu ja rõkkav naer.

Mopp, marinaad ja õiged tarvikud

Liikudes aga empiirilisematest detailidest praktilisemate suunas, tuleb enne grillimise või BBQga alustamist teha korralik ettevalmistus. Peaasjalikult tähendab see seda, et enne aktsiooniga alustamist tuleb korraks peatuda ja mõelda, et vajaminev oleks käe ja jala juures, koheselt haaratav – tähendab see piltlikult seda, et lihategu ei saaks pandud õhtu, kui poolel grillil on vaja joosta poodi või tuppa tooma kuivatuspaberit või teravamat nuga.

Esimese asjana kontrolli, et sütt oleks piisavalt ning et selle süütamiseks olevad mittevedelad vahendid on kuivad. Õige süsi on ideaalse grilli aluseks. Edasi loe kokku kõik köögikraam, mis hakkab grillijat toimetusel assisteerima – terav nuga, lõikelaud, kuumahoidev kauss, tugevad lihatangid, suuremale lihakäntsule mõeldud termomeeter ja nii edasi.

Olgugi, et trend on maailmas Ladina-Ameerikalikuma grilli suunas, kus eelistatakse puhtaid lihamaitseid ning kus kangeid moppe ja marinaade ei tarvitata, võiks liha mahlasena hoidmiseks olla grillimisel alati käepärast mõni kauss hea paksu vürtsmoosise kastme või õliselt-hapuka marinaadiga. Need garanteerivad lihale mahlasuse, aga ka maitsenüansse.

Suitsutamine ja laamamine

Loomulikult ei pea alati valima õhtuse toidukorra lahenduseks grillimist – tegemist ei ole kindlasti ainsa viisiga, kuidas liha, kala või juurikad värskes õhus söömiskõlbeliseks kuumutada. Ideaalsed alternatiivid otse süte kohal toidu “hautamiseks” on ka näiteks vanade eestlaste seas väga ausat kohta hoidnud suitsutamine või Soomest tuule tiibadesse saanud laamamine, mis tähendab piltlikult otse puuplangul, kas lõkke veerel või otse süte kohal kala (aga miks mitte ka erinevate lihade) valmistamist. Mõlematel viisidel on omad eelised, kuid ka puudused, selgelt on aga nii suitsutamine kui laamamine vägagi efektselt välja paistvad tegevused.

Tahan aga panna kõigile südamele, et grillimine ei ole vaid laadimine või toidu õigele temperatuurile kuumutamine, tegemist on äärmiselt rikkaliku sotsiaalse einestamisviisiga vabas õhus. Võtkegi seda palun nii ning nautige ilma, nautige suitsulõhna, nautige head sööki ning mõnusat seltskonda.