Mürgitamise vastu ja katku ennetavana, lahingus vapruse sümbolina ning hauda panduna on tüümiani tarvitamise ajalugu palju pikem kui sellest ürdist võiksime täna toidupoes mööda kõndides üldse mõelda.

Leidub andmeid, et keskajal kasutati tüümiani kujutist rüütlite rõivastel või raudrüül nähtava aumärgina.

Kui katk 1340. aastate lõpus Euroopat laastas, pöördusid miljonid inimesed kergenduse ja kaitse saamiseks tüümiani poole. Tüümianis leiduv keemiline ühend tümool on võimas antiseptik, mida kasutatakse ka tänapäeval laialdaselt näiteks suuvees, kätepuhastusvahendis ja akneravimites.

Tüümian jäi pikaks ajaks Euroopa üheks lemmikürdiks (koos rosmariini ja salveiga). Kloostrid tegutsesid sadu aastaid nii meditsiiniliste teadmiste kui ka toiduks vajaliku aiapidamise kunsti hoidjatena. Tüümiani kasutati sageli leivas, suppides ja praadides. Tüümiani lisamine retseptidele andis teatava kaitse toidu riknemise ja toiduga levivate haiguste vastu.

Nüüd, kui olete tüümiani kohta ehk rohkem teada saanud, väärtustate seda võib-olla ka oma koduses köögis senisest enam. Järgnevalt vaatleme, mida head teeb tüümianist valmistatud tee tervisele.

Miks peaks tüümianiteed jooma?

1. Desinfitseeriv toime

Kui teil on suus haavand, siis põletiku vähendamiseks ja suu desinfitseerimiseks on tüümianist valmistatud tee igati sobiv nii kuumalt kui külmalt. Tüümianitee on tõhus antiseptik, mida sobib kasutada ka silmainfektsiooni ja nahahaavandite raviks.

2. Leevendab hingamisprobleeme

Kui teil on gripp või köha, siis aromaatne tüümianitee on tõhusaks abiliseks. Tüümian on võimas antibakteriaalsete omadustega ürt, mis tapab hingamisteedes põletikku tekitavaid mikroobe. Tüümianitee on ka hea põletiku ja valu alandaja.

3. Hoiab ära enneaegset vananemist

Tüümianiteed juues saate kasulikke aineid. Näiteks tüümianis sisalduv aine tümool kaitseb nn. häid rasvhappeid meie rakumembraanides. Tüümianitee rohke antioksüdantide sisaldus aitab vältida rakkude ja organite enneaegset vananemist.

4. Hoiab ära seedehäired

Tüümianitee aitab peale toekamat sööki enesetunnet parandada. Samuti võib see vähendada kõhupuhitust. Nii et järgmisel korral, kui sööte tavalisest rohkem, tehke endale tüümianiteed.

5. Vähendab PMS sümptomeid

Tüümianitee aitab leevendada ka tüüpilisi menstruatsioonieelseid sümptomeid.

6. Madaldab vererõhku

Tüümianitee joomine aitab alandada vererõhku ning parandada veresoonte tervist. Kõrge vererõhu ja vedelikupeetuse korral võib tüümian olla toitudes suurepärane soolaasendaja.

Tüümianitee köha või gripi korral

1 sl tüümiani lehti

tass vett

1 sl mett

1/2 sidrunit

Valmistamine:

Kui vesi hakkab keema, lisage tüümian ja keetke 15 minutit.

Seejärel eemaldage tulelt ja laske tõmmata 10 minutit. Kurnake lehed ja lisage 1 sl mett. Pigistage soovi korral juurde veidi sidrunimahla. Jooge teed nii kuumalt kui võimalik.

NB! Seda teed peaks vältima raseduse, maohaavandite ja südameprobleemide korral.
Ärge jooge rohkem kui 1 tass päevas!