Mädarõigas aitab esimeste külmetusmärkide korral. Selles sisalduv toimeaine sinigriin võitleb mikroobidega, mistõttu nimetatakse mädarõigast sageli looduslikuks antibiootikumiks. Mädarõika koristusaeg on hilissügisel, oktoobri lõpul või novembri alguses, mil juurikad kaevatakse välja ja pannakse keldrisse liiva sisse. Selliselt saab talvel mädarõigast portsukaupa võtta ja seda värskelt kasutada. Mädarõigas säilib ka sügavkülmas, kust seda soovi korral üles sulatamata otsast riivida saab.

Punapeet


Peet on tõeline kodumaine supertoit. Oma kauni värvi ja tummise aroomiga köidab see gurmaane kogu maailmas. Peet toetab immuunsust ja sisaldab märkimisväärselt kaaliumi ning folaate, viimaseid on vaja punaste vereliblede moodustamiseks. Peedi loodusliku suhkru ja raua sisaldus stimuleerivad vereloomet. Valmistage peedis mahlapressi abil värsket mahla või tehke salatit. Poest peeti ostes kehtib järgmine: peet ei tohiks olla liiga suur, sest siis muutub see puitunuks.

Hapukapsas

Hapukapsas on hea valik immuunsüsteemi tugevdamiseks ja viimase puhul mängib olulist rolli soolestik. Eriti positiivset mõju avaldavad soolestikule elusaid mikroorganisme sisaldavad prebiootilised toidud. Nad tugevdavad soolefloorat. Hapukapsas võib siin imet teha, see sisaldab umbes miljard elusat piimhappebakterit grammi kohta! Kui sööd talvekuudel palju hapukapsast, toetad immuunrakke, mis levivad kogu kehas vere ja lümfisüsteemi kaudu, kaasa arvatud nina limaskestad ja bronhid. Piimhappe kääritamine säilitab samuti vitamiine. Kuna hapukapsas sisalduvad piimhappebakterid hävivad intensiivsel kuumutamisel, tuleks värskest hapukapsast valmistada tervist turgutavat salatit. Näiteks värvikirev cole slaw salat on talvel täpselt omal kohal. Kui tavalise kapsa asemel kasutada hapukapsast, lisandub piimhappebakteritest tekkiv kasu. Serveeri õhtusöögi juurde või hommikuti võileival!

Astelpaju

Need eredat oranži värvi marjad on immuunsüsteemi tõelised jõujaamad eriti C-vitamiini osas (sõltuvalt viljasordist 150–1600 mg %). Astelpaju marjades on rohkelt B-grupi vitamiine (B1, B2, B6, B15) ja karotenoide ning esindatud on ka vitamiinid P, K ja E. Regulaarselt astelpaju marjade söömine aitab tugevdada immuunsüsteemi ja tänu sellele suureneb võimalus viirusteperioodil terve püsida.

Allikas: Essenundtrinken.de