Millest tuli idee hakata valmistama naturaalseid mahlasid?

Paar aastat tagasi tuli mu ülikoolikaaslane Anton koju järjekordselt tööreisilt Californiast ja jutustas kuidas seal on palju nn. külmpressitud ja kuumutamata mahlasid müügile tulnud. Mahlabaaride ja üldse värske mahla trendi oli viimastel aastatel näha ka Londonist kuni Kopenhaagenini, kaasaarvatud Eestis.

Innustusime sellest kui võimalusest teha midagi siinse regiooni puhta looduse ja metsade marjadest ja see kõik pudelisse panna, et teha nii parimat mahla mis vähegi võimalik, mis võiks olla osa igast päevast. Nii see HeyDay koos oma täiesti erilise pudeliga sündiski.

Asusime koos meeskonnaga poolteist aastat tagasi tegutsema, reisisime palju ja selle töö tulemused on nüüd käega katsuda ja maitsta. Meile teadaolevalt olemegi nüüd esimene omataoline mahlatehas kogu Põhjalas.

Mida tähendab täpsemalt kasutatav külmpress tehnoloogia?

See tähendab ühest küljest seda, et mahlad pressitakse värskest toorainest ja kogu protsess on külmas, et säiliks mahla värskus, maitse ja vitamiinid. Me ei kasuta ühtegi kontsentraati ega lisa mahlale algusest lõpuni midagi. Lisaks sellele kasutame pastöriseerimise või maakeeli kuumutamise asemel täiesti murrangulist tehnoloogiat nimega High Pressure Processing, mis tähendab seda, et juba valmis villitud mahlapudelitele avaldatakse külma vee sees väga suurt rõhku (5 korda suurem rõhk kui maailma sügavamas merepõhjas), mis muidu riknemise põhjustavad mikroorganismid kahjutuks teeb, kuid säilitab värske mahla maitse ja vitamiinid. Sellepärast kasutame ka ohutut plastikpudelit, mitte traditsioonilist klaaspudelit, kuna see on elastne.

Miks said pudelisse hetkel just need mahlad, mis müüki on paisatud?

Otsustasime algusest peale teha mitmekesised mahlad, mis kõik koosnevad vähemalt viiest eri toorainest. Tegime neli eri mahla, mille kõikide retseptide paika timmimine võttis päris mitu kuud. Soovisime igale maitsele lisada midagi erilist, olgu see siis tibake peeti, kurkumit või mõnus annus pohla või astelpaju ja teisi tervislikke ja maitsvaid koostisosi. On julgustav, et meie mahlasid laiemalt esimest korda maitsta saanud 700 tippkokka konverentsil “Sauce” saatsid vaid positiivseid vastuseid ja soovisid edu. On ka huvi tuntud restoranide menüüsse toitude kõrvale mahlad panna, millega kindlasti kaasa läheme.

Kes on nende mahlade retseptide autor ning milliseid maitseid on veel tulemas?

Retseptide autoriks võib pidada algusest peale kaasas olnud head kolleegi Kairi Ramjalga, ilma kelleta me poleks vist antud ettevõtmist alustanudki. Aga maitsta ja kommenteerida saime mahlu päris mitu kuud, enne kui retseptid lukku lõime.

Kuidas on HeyDay mahlad vastu võetud Eestlaste poolt? Milline on populaarseim mahl täna?

Nagu varem mainisin, pole me veel poelettidele ega restorani menüüdesse jõudnud, aga see saab juhtuma lähinädalatel. Siis saame kuulda ka laiemalt mis kellelegi meeldib. Ise loodame muidugi, et igale maitsele leidub oma inimene, sest maitsed on erinevad. Suur trend on muidugi roheliste ja muudest köögiviljadest tehtud mahladele aga meil on neli täiesti erinevat mahla, mis ehk kõik omamoodi üllatavad.

Millal soovitate neid mahlasid tarbida?

Hetkel käib jälle suur sotsiaalkampaania puu ja köögiviljade suurendamiseks inimeste igapäevases menüüs, et tervislikumalt toituda. Eks Heyday mahlad ongi igapäevaseks joomiseks, alustades kohe hommikuvitamiinidest, aga ka lõunalauas või peale trenni ja õhtuti on nad kindlasti hea osa päevast.

Kas neid mahlasid saab kasutada ka toidutegemises? Tunnen juba kuidas smuutides saaks neid ideaalselt kasutada.

Eks see on hea küsimus ja on alati üllatav, mida inimesed oma leidlikkusega oskavad teha, sest toidutegemine on paras kunst. Usun, et ikka saab ka mahla erinevatesse toitudesse ja jookidesse lisada. Meil oleks selle üle ainult hea meel.