Martin Hanson:

  • Esiteks võiks võtta ette Jason Goodwini teosed Konstantinoopolist, kus tema krimiromaanides tegutsed eunuhh Yasim, kes on ka maruhea kokk. Raamatus on palju seike, kus mees käib turul, ostab produkte ja teeb sellest ajastutruid toite. Väga põnev kooslus nii krimi- kui toiduhuvilisele. Lisaks on Goodwin kirjutanud ka suure raamatu teest.
  • Teiseks soovitaksin raamatut NSVLi toidukultuurist: Anya van Bremzeni teos "Kokakunsti eripäradest nõukogude korra tingimustes" (Tänapäev, 2014). Väga muhe toiduvaade eelnevale ajale, hästi kirjutatud ja poodides saadaval nii eesti- kui inglise keeles
  • Soovitan ka toidupodcaste kuulata, mis on hea variant info- ja inspiratsiooni kogumiseks.

Mari-Liis Ilover:

  • Marlena de Blasi raamat "1000 päeva Toskaanas" (Eesti Ekspressi Kirjastus, Tallinn 2006) on ilmunud küll juba mõnda aega tagasi, kuid kuulub selliste raamatute hulka, mida tahaks lugeda taas ja taas. Autor, kokk Marlena Blasi on varemgi kirjutanud toidukirest läbi põimitud autobiograafilisi reisiraamatuid, kuid Toskaana-aineline on eriti võluv. Keskealisena värske armastuse leidnud paari kolib iidsesse Toskaana külakesse. Tänu delikaatsele oskusele kohalike hulka sulanduda saavad nad osa poolsalajastest toidufestivalidest ja intiimsetest külaõhtusöökidest. Koos kohalikega korjatakse kastaneid, oliive ja viinamarju ning peetakse jahti trühvlitele. Putitatakse oma poollagunenud iidset maja, armastatakse, räägitakse ja tehakse süüa. Teksti on pikitud Marlena isuäratavad retseptid (muuhulgas tõelise bruschetta tegemise õpetus), millest nii mõndagi olen oma köögis järele teinud. Igati mõnus suvine lugemine, eriti Itaalia köögi austajatele. Ja kes meist seda poleks!

Kristina Madisson-Laht:

  • "Apelsinid lumes. Üks talv Mallorcal" (Tänapäev, 2016) on suurepärane lugemine ja seda mitte ainult suvel. Autor Peter Kerr kirjeldab Mallorca olustikku värvikalt ja detailselt ning kahtlemata on tal väga lähedane suhe toiduga. Raamatust leiate isuäratavaid toidukirjeldusi, mis toovad meenutusena ühtäkki vägagi ilmsiks erinevate roogade lõhnad-tekstuurid ja kui te juhtute seda raamatut parasjagu reisil olles lugema, siis võib teil tekkida soov väikeste, kohalike söögikohtade avastamiseks. Nendes pakutav toit võib olla petlikult lihtne, aga söömisnauding, mida saate muinasjutuline. Vaja läheb vaid avatud meelt! Raamatu suurepäraseid olustikukirjeldusi raamib Vahemere hingemattev ilu. Huumor on see, mis muudab Šotimaalt Marrolcale elama asunud perekonna kohanemise uue keskkonna ja sealsete kommetega lihtsamaks. Seda raamatut lugedes tekib oht unelema jääda ja kuna maitsenäsad saavad korralikult ergutatud, siis võtab päris kindlasti võimust ka soov millegi maitsva söömiseks, näiteks krõbeda koorikuga värske leib, Eestimaa kesksuve mahlased ja värvirikkad marjad, värsked kartulid, hapukurgid, kukeseenekaste ...
  • Telekokk Jazz alias Rainer Härm on kahtlemata tuttav paljudele, nii arvukate saadete kui "BBQ Symphony" meeskonnalliikmena. Raamatusse "Telekokk Jazz ja tema inimesed" (Varrak, 2020) on autor Ene Ojaveski kokku kogunud tuntud koka kaasteeliste mälestused, alates intensiivsetest õpipoisaastatest, lõpetades keeruka meistriajaga. Jazzi pere, kolleegide ja sõprade meenutuste kaudu koorub välja andeka koka, muusiku ja teleekraanil alati naerusuise, energilise mehe lugu. Sõbrad kirjeldavad Jazzi kui südamlikku, optimistlikku ja head suhtlejat ning selliselt ei paistnud tema sisemine äng välja. Jazzi lugu paneb paratamatult mõtlema vastutusrikka ja raske kokatöö peale – mida peab läbi elama ja kogema, et meistristaatusesse jõuda?