Grilltest 2018 jaanipäev

Tulemus on seda põnevam, et võitjaks ehk parimaks osutumiseks ei piisa vaid uuenduslikust maitsest või väga peenetest vürtsidest lõhna tugevdamiseks, vaja on panna täppi iga elemendiga – õige lihatükk, õige lõige ja välimus, õige maitsestus ja marinaad. Samas … klassikat ei löö miski!

Nii siis … alustame oma testiga, esimesena astuvad tulle Eesti tootjate grill-lihad:

Grilltest 2018 jaanipäev

Rannarootsi Toorjuustu-Muraka grill-liha seavälisfileest
Punkte kokku: 112

Kõige vähem punkte sai see Rannarootsi grill-liha, kuna esiteks oli liha lõigatud lohakalt ja valesti, teiseks ei sobi murakas ja toorjuust kahjuks selliselt grilliga kokku nagu tootja lootis. Lisaks oli läbi toorjuustu tunda liiga tugevalt äädikat ja liigset soolakust. Grillisime seda liha nii medium plussina, kui ka suhteliselt well done küpsusastmele, kuid ei saanud lõpuni asja ikkagi korda: vähe küpsenud lihal oli vedel tekstuur ja grillmarinaad oli veidralt ligane, üleküpsetauna muutus liha kuivaks ja oli seetõttu keskpärane. Lihal pole midagi viga, kuid võib olla oli tootja liiga ambitsioonikas, saates toote turule isegi kui see täielikult ei sobinud kokku.

Grilltest 2018 jaanipäev

Oskar Mustsõstramarinaadis kaelakarbonaad
Punkte kokku: 143

Testi kolmanda koha haaras üks väga hea, klassikaline toode: kuidas saab eksida kalekarbonaadiga, mis tehtud mustsõstramarinaadiga. Samas tuleb välja, et natukene siiski saab – liha rasvasust ei ole võetud nii täiuslikult arvesse kui oleks vaja ning marinaad on lihal jäänud pisut lahjaks, selles puudub piisav hape, vürtsikus ja ka sool. Mustsõstrad annavad lihale imelise tooni, aroomi ja magususe, kuid vaid sellega kaugele ei purjeta. Liha on pehme ning täidab ilusti oma esmärki, kuid tõeliseks maitsekogemuseks on vaja liha enne grillimist veel ise juurde maitsestada.

Grilltest 2018 jaanipäev

Nõo Grillliha (Tippkoka retsept)
Punkte kokku: 148

Hakkame jõudma selle tõsiselt hea (grill-liha)kvaliteedi lähedale: marinaadi on pandud tööd kõvasti, eriti selle äädika-happesuse-teravuse skaalal ning saavutatud juba tõsisem lihalõdvendaja. Samas on probleemiks siinkohal liha ise, mis on pisut vintskest lihasest lõigatud ning nõuab närimist. Poleks lõpuni nõus, et tegemist on tippkoka retseptiga. Samas sobib see liha imeliselt mahedamate lisandite kõrvale ning õllega tarvitamiseks. Sobib ühe valikuna kindlasti meie jaanilauale!

Grilltest 2018 jaanipäev

Rakvere Punase veini marinaadis grill-liha
Punkte kokku: 140

Välisfileest valmistatud grill-liha punase veini marinaadis on imeline toode, sest see valmib imekiiresti ja kui õigesti grillida jääb ka mahlane. Lisaks on peaaegu 100% aus liha. Samas on ka selle liha miinuseks marinaadi napp ägedus, vürtsikus ja üldine kangus liha läbimisel. See aga thendab, et liha mekk on suht ühetüübiline ning ei anna palju muud kui täis kõhu. Kui see sama sisefileetükk oleks tugevamalt maitsestatud ja jäetud lahti lõikamata, saaks grillilt kätte mahlaseima liha planeedil maa. Valiku piiratuse tõttu võib seda osta, kuid grill-liha letil on ka paremaid tooteid.

Grilltest 2018 jaanipäev

Maks&Moorits Kooreklops
Punkte kokku: 150,5

Testi võidab ikka ja jälle klassika: kooreklops ohtra praesibulaga. Meile kõigile tuttav lihatükk, mis saab grillil hoopis uue maitenüansi – suitsususe. Liha on hõrk, pehme ning mahlane. Sibul ja äädikas, mida kooreses marinaadis on kasutatud on balansis ja lõiganud imeliselt läbi kogu lihast. Lisaks on pakendis kaasas lihale lisandina ka terve suur hulk marineeritu sibulat, mis grillil krõbedaks muutub ja on suurepärane lisand lihale. Kindel valik nendel jaanidel!

Grilltest 2018 jaanipäev